Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Goedkeuring voor nieuwe blockchain-wet door Italiaans parlement

Peter Slagter
Peter Slagter

Het Italiaanse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarin blockchaintechnologie (juridisch) gedefinieerd wordt. Een belangrijke ontwikkeling. Wat houdt die wet precies in? En wat merkt de Italiaan ervan in het dagelijks leven?

Regelgeving

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel dient twee doelen: 

  1. De betekenis van blockchain (en distributed ledger technologies (DLT)) verduidelijken.
  2. De rechtsgeldigheid van daarop gebaseerde toepassingen vaststellen.

Eind vorig jaar kwam al naar buiten dat Italië een nationale blockchainstrategie ontwikkelde, samen met een (grote) groep experts die daarvoor ingeschakeld zijn.

Uiteindelijk werd er een amendement op tafel gelegd om over te beslissen. Het bestaat uit drie punten:

  1. Een definitie van DLT. In deze definitie staat decentraliteit en cryptografie centraal. Dat leidt namelijk tot onwijzigbare data.
  2. Een definitie van een smart contract. Daarin ligt de nadruk op automatische uitvoering ervan.
  3. De opslag van IT-documenten met gebruik van DLT, met een referentie naar een Europese verordening (daarover zo meer).

Zowel het Italiaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden hebben het amandement goedgekeurd. Daarmee is het wetsvoorstel zonder kleerscheuren door het parlement heen gekomen.

Juridisch bindend

Op hoofdlijnen is het thema van de wetgeving helder. Door DLT te definiëren, kan het gebruik ervan betekenis krijgen. Daarvan worden er twee concreet genoemd.

Allereerst kan de uitkomst van een smart contract als juridisch bindend worden beschouwd. Daarnaast voldoen documenten (of algemener: data) opgeslagen met gebruik van DLT aan artikel 41 van deze Europese verordening.

Het (rechts)gevolg daarvan is dat de toelaatbaarheid van zo'n document in gerechtelijke procedures niet meer zomaar mag worden ontkend. Het gebruik van DLT heeft een "gekwalificeerd elektronisch tijdstempel" tot gevolg. De grap is: zo'n gekwalificeerde tijdstempel moet in alle lidstaten worden erkend.

Voorwaarden

Het Agentschap voor digitaal Italië (AGID) mag nu een zegje doen over de voorwaarden die gesteld worden aan op deze manier opgeslagen gegevens. Daar heeft het agentschap 90 dagen de tijd voor. De verwachting is dat die voorwaarden in de wet worden opgenomen.

Nadat de wet geëffectueerd is, kunnen mensen de werking ervan in het dagelijks leven tegenkomen. Denk aan een huurcontract die direct rechtsgeldig is na een online ondertekening. Of de mogelijkheid om online auteursrechten te registreren, zonder tussenkomt van derden. Een interessante ontwikkeling, die wellicht door omringende landen nauwgezet in de gaten wordt gehouden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.