Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Telegram's TON-netwerk bijna klaar, testnet in maart

Peter Slagter
Peter Slagter

Telegram bouwt aan een eigen blockchainnetwerk: TON (Telegram Open Network). 't Is een van de meest geheimzinnige projecten in de cryptowereld. Recent dook een voortgangsupdate op. De status: bijna klaar, en het testnet komt in maart. Een update.

Bedrijfsleven

Telegram Open Network

Telegram is een bekend chatplatform dat bestaat sinds 2013. Veel mensen kennen de naam Telegram inmiddels, zeker mensen die actief zijn in de cryptowereld. Veel communities van projecten die zijn gerelateerd aan cryptovaluta of blockchain kan je op Telegram terugvinden.

De bouw van het Telegram Open Network (TON) is een project waar Telegram-ontwikkelaars aan werken. Het is een eigen blockchainplatform waarop een eigen munt in leven wordt gebracht: GRAM. De verwachting is dat de munt geïntegreerd gaat worden in Telegram's apps.

Onder de vlag van TON staan diverse diensten op de planning, waaronder anoniem surfen op het internet, bestandsopslag, en betalingen. Ook smart contracts en decentrale applicaties kunnen onderdeel zijn van TON's ecosysteem.

Development update

Periodiek geeft Telegram een update aan z'n achterban. Dat zijn bedrijven en mensen die geïnvesteerd hebben in TON. Het exacte bedrag is onbekend, maar in totaal is er meer dan een miljard dollar aan fondsen opgehaald, ruim voldoende om TON op te tuigen, zou je denken.

De vorige voortgangsrapportage stamt uit september vorig jaar. Toen was TON voor zo'n 70% af. De teller staat nu op 90%. Wat het percentage precies inhoudt is onduidelijk, maar de indruk wordt gewerkt dat TON bijna af is. 

Wat opvalt uit de update is dat Telegram zich de afgelopen maanden primair bezig gehouden heeft met de aanmaak en validatie van blocks. Zo is een Byzantine Fault Tolerant consensus-protocol geïmplementeerd, is gewerkt aan validatie-software (nodig voor de nodes die het netwerk draaien), en is er aan tools voor smart contract developers gewerkt.

Voortgang en uitstel

Er is nog veel onbekend over TON. Telegram spreekt zich er zelden over uit, en informatie erover komt altijd uit tweede of derde hand. Gebaseerd op deze update kunnen we enkel concluderen dat Telegram zelf vindt dat er vooruitgang is geboekt.

Maar blijkbaar niet zoals gepland. De lancering van TON's testnet stond in januari dit jaar op de agenda. Dat is naar achteren geschoven. Voor het einde van maart moet het in de lucht zijn. We nemen aan dat we in die periode meer horen over TON.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.