Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Politie Nieuw-Zeeland: ‘Onderzoek inzake Cryptopia-hack loopt voortreffelijk’

Peter Slagter
Peter Slagter

Het is bijna een maand geleden dat Cryptopia de deuren sloot in verband met een hack. De zaak ligt bij de Nieuw-Zeelandse politie, en die stelt “voortreffelijke vooruitgang” te boeken. Dit is de stand van zaken.

Veiligheid Cryptopia

Politie-zaak

Het is bijna een maand geleden dat Cryptopia beroofd werd. Op 15 januari maakte de Nieuw-Zeelandse politie bekend dat er een onderzoek werd gestart. Sindsdien is de politie met 3 officiële updates gekomen: op 16 januari, 22 januari, en pasgeleden op 7 februari.

In de berichtgeving van de politie is geen één keer gesproken over de exacte hoogte van het gestolen bedrag. Alle bedragen die tot dusver zijn langsgekomen, zijn genoemd door derde partijen. Analist Elementus is daarvan de belangrijkste.

Voortreffelijke vooruitgang

In de meest recente update van de autoriteiten wordt gesteld dat het onderzoek goed verloopt en dat er op verschillende fronten vooruitgang wordt geboekt. De focus van het onderzoek: de daders identificeren.

In een poging de daders te vangen, is de Nieuw-Zeelandse politie gaan samenwerken met "internationale partners en cybercrime experts". Medewerkers en leidinggevenden van Cryptopia zijn bij het onderzoek betrokken, en leveren "waardevolle input".

Concreet

Heel concreet wordt de politie niet in de berichtgeving naar buiten toe. Er wordt wel een datum genoemd: "de verwachting is dat de politie klaar is met onderzoek op locatie voor het einde van volgende week (vrijdag 15 februari)". Is dat dan de datum waarop we meer horen? Waarschijnlijk niet: "Het onderzoek gaat een grote hoeveelheid tijd in beslag nemen vanwege de complexiteit van de onderliggende materie."

Met andere woorden, dit is waar je vanuit kunt gaan:

  1. Zolang het onderzoek loopt, hoor je niets vanuit Cryptopia.
  2. Het onderzoek neemt naar verwachting nog weken (zo niet maanden) in beslag.

Als je de dupe bent geworden van de hack op Cryptopia is er in de tussentijd (voor zover bij ons bekend) niets dat je kunt doen. We houden de berichtgeving in de gaten.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.