Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Blockchain-conferentie in India moet totstandkoming wetgeving versnellen

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgende week start in India een belangrijke conferentie: de Blockchain Summit India. Eén van doelen: de totstandkoming van wetten en regels rondom cryptovaluta bespoedigen. De overheid van India is er ook aanwezig. Wat staat er op de planning?

Regelgeving

Veelbesproken onderwerp

Cryptovaluta en blockchaintechnologie zijn veelbesproken onderwerpen in India. Het gaat van niet-gereguleerd, via een totaalverbod naar toch legaal onder strenge regelgeving. Omdat er nog niets definitiefs is vastgelegd, worden mensen gewaarschuwd voor het digitale geld door de politie. En dreigen banken onder invloed van de centrale bank van India met sluiting van rekeningen als er geld naar cryptovaluta gaat.

Hoog tijd voor duidelijkheid dus. Dat is ook de bedoeling van de summit die op de agenda staat: "De conferentie is erop gericht om de overheid van India in de gelegenheid te brengen om het proces om tot een bloeiend [blockchain-]ecosysteem te komen te versnellen."

Janina Lowisz, fintech-partner van het evenement, vertelt dat het "de eerste keer is dat ministers van alle relevante afdelingen bij elkaar komen om experts uit de cryptowereld te ontmoeten, en de interactie aan te gaan met universiteiten en grote internationale merken."

Er zijn medewerkers van meerdere ministeries aanwezig op het congres, waaronder het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Informatietechnologie, en het Ministerie van Financiën.

Cryptoregels

Er is een comité van het Ministerie van Financiën bezig met een voorstel voor een wettelijk kader voor cryptovaluta. Dat comité wordt geleid door staatssecretaris Subhash Chandra Garg. Lowisz bevestigt dat er "medewerkers van het Ministerie van Financiën aanwezig zullen zijn". Er is ook een "uitnodiging verzonden naar Dhr. Garg". Of hij aanwezig kan zijn tijdens het evenement is onbekend.

Naar verluidt is het voorstel dat door het comité wordt opgesteld bijna klaar. Maar ook in dit verband zijn meerdere geluiden hoorbaar, en is het nog steeds onduidelijk welke richting er door de Indiase overheid gekozen wordt.

Er zijn dus nog steeds geen duidelijke cryptoregels in India, en het kan nog wel even duren voordat die duidelijkheid gegeven wordt. Het Ministerie van Financiën stelt dat het "deze materie voorzichtig benadert", en "dat het lastig is om een concrete planning te geven". Wellicht kan de Blockchain Summit een zetje in de juiste richting geven.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.