Alles over de nieuwe economie onder één dak.

General Motors gaat blockchain inzetten tegen identiteitsfraude

Peter Slagter
Peter Slagter

General Motors (GM) gaat samenwerken met blockchainbedrijf Spring Labs. Het doel: identiteitsfraude in de autosector verminderen. Voor GM een mogelijke miljoenenbesparing en een bijdrage aan het oplossen van hardnekkige problematiek. 

Adoptie

De aankondiging van de samenwerking tussen General Motors, de grootste Amerikaanse autofabrikant, en Spring Labs verscheen het eerst op Forbes. De financiële tak van General Motors is betrokken bij de uitgifte van verzekeringen en andere producten die afhankelijk zijn van de integriteit van de identiteit van de kopende partij. Daar blijkt regelmatig mee gesjoemeld te worden. Het gebruik van blockchaintechnologie moet daar verandering in brengen.

De Chief Strategy Officer van GM Financial, Mike Kanarios, stelt dat hij gelooft dat blockchaintechnologie bijdraagt aan een "beter, sneller, en goedkoper systeem" om identiteitsfraude te signaleren.

Miljoenenprobleem

General Motors gaat hiermee het gevecht aan met een lastig probleem: zogeheten synthetische identiteitsfraude. Synthetische identiteitsfraude, waarbij echte (meestal gestolen) en nepinformatie wordt gecombineerd om een nieuwe identiteit te creëren, is een reëel probleem geworden. Alleen al in 2016 waren er volgens Entersekt meer dan twee miljard locaties met consumentengegevens te vinden op het ‘dark web’.

Deze vorm van fraude is effectief en erg lastig te traceren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om creditcards aan te vragen, of leningen af te sluiten voor het kopen van een auto. GM Financial is één van 's werelds grootste leveranciers van financiële producten in de autoindustrie, en krijgt regelmatig met dit type fraude te maken. "Dit soort fraude kost General Motors miljoenen dollars per jaar, zowel in verliezen als in kosten die gemaakt moeten worden om fraude te voorkomen," schrijft Forbes.

Integriteit

De reden dat GM met Spring Labs in zee gaat, is omdat Spring Labs aan een protocol werkt waarmee bedrijven gevoelige informatie veilig en snel kunnen uitwisselen. Denk aan de kredietgeschiedenis van een potentiële klant. Je kunt zien waar dit naartoe gaat: het verkrijgen van echte en juiste informatie over mensen, zodat het beoordelen van aangevraagtde financiële producten minder fraudegevoelig wordt.

Er zijn dus nog wel wat hordes te nemen. Om te kunnen verifiëren of een identiteit echt is, moeten er diverse leveranciers van data gaan samenwerken. Het gebruik van het blockchainprotocol van Spring Labs kan daarin wellicht versnellend werken.

"Er zijn uiteraard diverse uitdagingen", vertelt Kanarios, "maar dit is één van de dingen waar we bij betrokken willen zijn. We willen er zeker van zijn dat we profiteren van nieuwe technologieën."

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.