Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Luxemburg: rechtszekerheid voor op blockchain uitgegeven securities

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen donderdag is in Luxemburg met grote meerderheid een nieuwe wet aangenomen die als kader dient voor verkeer van effecten via blockchaintechnologie. Een belangrijke stap voor de financiële sector?

Regelgeving

Wet is aangepast

Volgens deze aankondiging is de wet op donderdag goedgekeurd door 58 van de 60 leden van de Kamer van Afgevaardigden. Feitelijk is er een wijziging van een bestaande wet goedgekeurd. De regels die betrekking hebben op securities stammen uit 2001. Daardoor hadden ze nog onvoldoende effect op securities die op nieuwe manieren worden uitgegeven, zoals op een blockchain.

In april 2013 werd de wet uit 2001 al aangepast om zogeheten "gedematerialiseerde effecten" toe te staan. Een ingewikkelde term voor elektronisch uitgegeven securities. Toch bleek de wet onvoldoende ruimte te bieden aan opkomende technologiën. Dat is nu opgelost.

Zekerheid

Bij de overdracht van effecten komt van oudsher papierwerk kijken, en kan dagen (soms zelfs weken) in beslag nemen. Maar als je als handelaar de juiste wegen bewandelt, heb je wel zekerheid: de effecten zijn van jou en de overdracht is gedaan conform de wet voorschrijft.

Je kunt je voorstellen dat je niet zomaar deelneemt aan nieuwe financiële markten als je die zekerheid niet hebt. Om mensen die kansen niet te ontnemen, is de wet op effecten aangepast. Zo wordt een blockchaintransactie nu beschouwd als overdracht tussen twee effectenrekeningen in de zin van de wet.

Blockchain legitimeren

Het effect van dit type wetswijzigingen is dat blockchaintechnologie en concepten uit de cryptowereld legitiem worden - ze worden concreet vastgelegd in wetteksten. Zo wordt in een bijlage bij de wettekst uitgelegd dat adressen op een blockchain kunnen werken als effectenrekening, en dat er emissies en overdrachten op geregistreerd worden.

Ook andere thema's komen langs. Het bestaan van tokens, het verschil tussen centraal en decentraal, en de manier waarop blockchaintransacties werken. Zo bereiken voor ons bekende concepten de echte wereld, vastgelegd in de wet. Essentieel voor de adoptie ervan!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.