Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC start beoordelingsproces ETF-aanvraag Bitwise

Peter Slagter
Peter Slagter

De race om de eerste Bitcoin ETF is nog altijd gaande. Gisteren liet de SEC weten de aanvraag van Bitwise in goede orde te hebben ontvangen en dat het beoordelingsproces is gestart. We hebben de belangrijkste data op een rij gezet.

Regelgeving

Bitwise Bitcoin ETF Trust

Bitwise heeft op 10 januari de aanvraag ingediend bij de SEC. Het aangevraagde product is tot Bitwise Bitcoin ETF Trust gedoopt. Het fonds volgt een index van Bitwise zelf, en is gebaseerd op de waarde van bitcoin en "noemenswaardige hardforks ervan". 

Mocht de ETF worden goedgekeurd, wordt het verhandelbaar op NYSE Arca, een tak van de New York Stock Exchange gericht op (kleine) aandelen en opties.

Tijdslijn

De rule change proposal, zoals het in SEC-termen heet, is gedateerd op 11 februari 2019. Volgens CoinDesk is het document op 15 februari in het federale register verschenen. Vanaf dat moment heeft het agentschap 45 dagen de tijd tot het eerste beslismoment. We zitten dan rond 1 april.

Er moet binnen 240 dagen een definitieve beslissing zijn genomen. Het is niet zo dat van die volledige periode gebruik gemaakt moet worden. Het oordeel kan ook eerder geveld zijn; in sommige gevallen trekt de aanvrager zich voortijdig terug. Voor begin oktober dit jaar weten we meer.

Lage verwachtingen

De aanvraag van Bitwise is samen met die van VanEck/SolidX in de race. Begin februari diende Cboe de VanEck-ETF opnieuw in. De aanvraag was eerder teruggetrokken in verband met de sluiting van de Amerikaanse overheid.

Ondertussen is de impact van ETF-aanvragen en -beslissingen op de markt minimaal geworden. Mogelijk omdat andere verhaallijnen belangrijker zijn geworden, of simpelweg omdat men (enigszins) gevoelloos is geworden door alle afkeuringen van vorig jaar. 

Hoe dan ook, de race om de eerste Bitcoin ETF gaat gewoon door. In een interview stelt SEC-commissaris Robert J. Jackson dat het niet de vraag is of, maar wanneer een Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd. Of dat dit jaar lukt? Misschien!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.