Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Tippin: beloon tweets met een klein bedrag via Bitcoin's Lightning Network

Peter Slagter
Peter Slagter

Je waardering tonen voor een leuke tweet kan met de welbekende like-button. Maar is dat niet genoeg? Dan kan je iemand nu met één druk op de knop een klein bedrag als fooi geven via Bitcoin's Lightning Network. Lees hier hoe het werkt.

Adoptie Bitcoin

Tippin

Tippin is een lapp: een lightning application, bedoeld voor het versturen en ontvangen van kleine betalingen met gebruik van Bitcoin's Lightning Network.

Om aan te tonen hoe krachtig en snel Bitcoin kan zijn voor dit doeleinde, heeft Tippin een browser-extensie ontwikkeld. De extensie is bedoeld om het belonen van goede content, in dit geval een tweet, makkelijk te maken.

Beloon een tweet

Als je de extensie geïnstalleerd hebt, verschijnt bij de acties van een tweet een bliksem-icoon:

Klik je daarop, opent een venster met een QR-code. Je kunt nu met je eigen Lightning-wallet een kleine bedrag als fooi overmaken door de QR-code te scannen of het Lightning-adres te kopiëren. Je betaling wordt vervolgens razendsnel afgehandeld.

Een blijk van waardering geven werkt alleen als er een Tippin.me-account gekoppeld is aan de Twitteraar die je wil belonen. Als dat niet zo is, krijg je daar melding van.

De gebruiksvriendelijkheid kan nog wat verbeterd worden, maar de extensie is niet voor niets in beta. Er wordt proefgedraaid, en vooralsnog lijkt het een succes. Het wordt zo goed ontvangen, dat servercapaciteit inmiddels de bottleneck lijkt te zijn.

Beproefd concept

Het belonen van goede content is een beproefd concept. Denk bijvoorbeeld aan het ecosysteem van subscribers en donaties op een platform als Twitch. Er was eerder een applicatie (ChangeTip) die giften op Bitcoin vereenvoudigde, maar dat initiatief is sinds 2016 op non-actief gesteld.

De ontwikkelaar van Tippin denkt dat de tijd nu rijp is:

"Ik denk dat Tippin ongelofelijk populair kan worden nu het lightning network er is. Het is de eerste keer dat kleine bedragen bijna kosteloos verzonden kunnen worden. En dan ook nog eens enorm snel."

De komende tijd wordt Tippin doorontwikkeld. Zo wordt er gekeken naar andere social media platforms. Giften worden nu ontvangen en bewaard door Tippin, primair omwille van het gebruiksgemak. Dat moet in de toekomst ook anders kunnen, zodat een donatie direct naar het adres van de begunstigde gestuurd wordt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.