Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Voormalig medewerkers Goldman Sachs halen $3 miljoen op voor gevecht tegen crypto-manipulatie

Bert Slagter
Bert Slagter

Marktmanipulatie is een probleem op de ongereguleerde cryptomarkten. Ex-medewerkers van Goldman Sachs hebben $3 miljoen opgehaald om het gevecht ermee aan te gaan. Ze gaan werken aan nieuwe surveillance-systemen.

Veiligheid

Marktmanipulatie

Het manipuleren van de markt is namelijk aan de orde van de dag in de crypto-wereld. Buy en sell walls om de prijs te onderdrukken. Pump-and-dump-groepen die met z'n allen kopen en weer verkopen. Verspreiden van geruchten en handelen met voorkennis. We weten dat het gebeurt en we herkennen de patronen in de koersen.

Het manipuleren van koersen noemt de AFM marktmisbruik. Bij het handelen op de beurs mag men bijvoorbeeld geen orders plaatsen die een onjuist of misleidend signaal geven over het aanbod, de vraag of de koers. Kortgezegd: marktmanipulatie is verboden.

Verouderde systemen

Solidus Labs is een fintech-startup onder leiding van voormalig Goldman Sachs medewerkers. Daar werkten ze als fintech engineers. Volgens Solidus zijn de surveillance-systemen van crypto exchanges flink verouderd. Ze werken redelijk met fiatgeld, maar zijn minder goed bestand tegen de 24-uurs handel van de cryptowereld.

Asaf Meir, CEO van Solidus:

"Ons controlesysteem maakt gebruik van machine learning. Daarom is het in staat om nieuwe patronen te ontdekken terwijl die patronen ontstaan. Zo kunnen nieuwe technieken om te manipuleren automatisch gedetecteerd worden. Het zorgt ervoor dat je direct een antwoord hebt."

Het systeem van Solidus is al in gebruik genomen door klanten in Europa, Amerika, en Israël. Solidus stelt dat daarmee het aantal foutpositieven met 30% is gedaald.

Beter gereedschap

Het lijkt een thema te worden van begin 2019: de focus op beter gereedschap, in plaats van de focus op nieuwe applicaties. Lior Prosor, partner bij Hanaco Ventures:

"Het klinkt wellicht als een cliché, maar het ecosysteem van digitale assets heeft betere tools nodig, niet nog meer applicaties. Regelgeving en veiligheid zijn de echte ‘enablers’ in de cryptowereld."

Gisteren sprak Matt Hougan, hoofd onderzoek bij Bitwise, in de context van de potentie van ETF-aanvragen over de snelheid waarmee de markt zich ontwikkelt. Die is volgens Hougan indrukwekkend. Zodanig, dat hij gelooft dat de ETF-aanvragen die nu in de race zijn daadwerkelijk kans maken op goedkeuring. Mogelijk draagt het werk van Solidus daar aan bij.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.