Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Facebook denkt aan blockchain voor identiteitsbeheer

Peter Slagter
Peter Slagter

In een videogesprek met Harvard-professor Jonathan Zittrain vertelt Mark Zuckerberg dat Facebook voor blockchain een rol ziet weggelegd in het kader van identiteitsbeheer. Komt zo de controle weer bij gebruikers te liggen?

Adoptie

Gevoelige gegevens

Facebook heeft van miljoenen mensen gegevens opgeslagen staan. Persoonlijke gegevens, soms gevoelige gegevens, die door talloze mensen én bedrijven worden gezien en gebruikt. In een video-discussie vertelt Mark Zuckerberg dat Facebook een oogje heeft op blockchaintechnologie.

Zuckerberg ziet een toekomst waarin blockchaintechnologie geïntegreerd is in de inlogprocedure en systemen die betrokken zijn bij het delen van persoonlijke gegevens. Het voordeel is dat de controle over toegang tot gegevens weer bij de gebruikers zou komen te liggen. Bovendien zou de technologie gebruikers grip geven op de hoeveelheid gegevens die door derden gebruikt worden.

Weg met tussenpersonen

Opvallend is dat Zuckerberg stelt dat blockchaintechnologie Facebook kan helpen om van tussenpersonen af te komen. Het zou voor ontwikkelaars mogelijk worden om applicaties en features te bouwen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het schenden van regels die opgelegd worden door derde partijen.

"Eén van de dingen die vervelend zijn voor ontwikkelaars met het werken met ons systeem, is dat je niet te maken wil hebben met een tussenpersoon en de mensen voor wie je de dienst ontwikkelt. Iemand kan je als ontwikkelaar regels opleggen. En als je die regels overtreedt, trekken we simpelweg je toegang in."

Het leek erop alsof Zuckerberg zinspeelde op de invloed van Apple's beleid. Zo trok de iPhone-fabrikant recent Facebook's Enterprise Certification in. Daarmee werd effectief Facebook's Research app uit Apple's appstore verbannen.

Gemak van centrale systemen

Zuckerberg ziet allerlei uitdaingen rondom decentrale blockchains, en noemt onder andere het energieverbruik als problematisch. Maar dat zijn problemen die volgens Zuckerberg uiteindelijk wel overwonnen worden. 

De CEO van Facebook ziet wel beren op de weg rondom het beheer van decentrale systemen. “Kan je de integriteit ervan echt vertrouwen? Zo'n systeem geeft gebruikers meer controle, maar het kan ook leiden tot meer misbruik. Fouten oplossen zijn lastiger dan op een centraal systeem.”

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Facebook blockchaintechnologie zeer serieus neemt. Recent nam Facebook het team achter Chainspace over, een bedrijf dat aan een blockchainplatform voor betalingen en andere diensten werkte. En volgens persbureau Bloomberg ontwikkelt Facebook een cryptomunt voor Whatsapp. We houden de ontwikkelingen in de gaten.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.