Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Toegenomen institutionele interesse in CME's Bitcoin futures

Bert Slagter
Bert Slagter

Volgens een interne e-mail van CME Group aan investeerders is het volume van op Bitcoin gebaseerde futures flink toegenomen. In het bericht stelt het bedrijf dat interesse in de contracten vanuit grote beleggers is toegenomen. Een overzicht.

Markt Bitcoin

Bitcoin futures

Futures bestaan al meer dan honderd jaar. In het begin werden ze vooral gebruikt voor grondstoffen zoals graan, katoen, olie en goud. Later kwamen er futures op valuta, rentes en aandelenindexen. En zelfs op het weer.

Een future is een gestandaardiseerd en verhandelbaar contract dat verplicht om een bepaald goed af te nemen (de koper van de future) of te leveren (de verkoper van de future).

Sinds december 2017 zijn er Bitcoin-futures beschikbaar bij twee grote, gereguleerde financiële instellingen: CME en CBOE. Sindsdien kunnen allerlei spelers speculeren op de koers van Bitcoin zonder dat ze die zelf hoeven te bezitten.

Toegenomen institutionele interesse

CME stelt in een interne e-mail dat de handel in het contract dat is gekoppeld aan Bitcoin in het eerste kwartaal van 2019 flink is toegenomen. “Gisteren (19 februari) is een nieuw record gevestigd, met 18.338 verhandelde contracten. Dat is gelijk aan 91.690 bitcoin, of 360 miljoen dollar.”

Hiermee is het record van 20 november 2018 verbroken. “Het eerste kwartaal van 2019 is sterk begonnen, met een dagelijks gemiddeld volume (ADV) van 4.630 contracten. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018.”

In de e-mail gaat CME ook in op het aantal klanten. Sinds de lancering van de contracten hebben er 2.100 accounts deelgenomen aan de handel. “Institutionele interesse is gestegen, en het aantal LOIH's (Large Open Interest Holders) is gelijk gebleven sinds november: 43. Een LOIH is een entiteit die contracten bezig die minimaal 25 BTC waard zijn.”

Mark Lamb, CEO van CoinFLEX, denkt dat de handel in futures de komende maanden blijft toenemen. “Handelaars willen hun kapitaal efficiënt kunnen gebruiken, en winsten maximaliseren. Futures maken dat mogelijk. Ze zijn zeer geschikt voor arbitrage en complexe strategieën.”

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weigh lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.