Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Goldman Sachs noemt “cryptocurrency accounts” als onderdeel van “de bank van de toekomst”

Peter Slagter
Peter Slagter

Opkomende financiële technologie is een bedreiging voor de gevestigde orde. Recent publiceerde Goldman Sachs daarover een “inzicht”, en noemt cryptocurrency accounts als onderdeel van de “bank van de toekomst”. Maakt Goldman zich zorgen?

Markt

Opkomende technologie

Het is al langer bekend dat banken worstelen met de opkomende fintech-sector. Of in Goldman's woorden: fintech "heeft een grote impact op de bankindustrie en op het sluiten van overeenkomsten". In een recente video vertelt de bank erover:

Tien tot twintig jaar geleden ging je naar de bank om je bankzaken te regelen. Iemand stelde het papierwerk op, en je kreeg een bankkaart in ruil voor je handtekening. De bank had controle over het hele proces. Wat je vandaag ziet, is dat nieuwe financiële instellingen, vaak techneuten die financiële producten leveren, inspelen op een nieuwe behoefte: zelf snel en efficiënt je geldzaken regelen.

Producten waar vroeger een bank voor nodig was, zijn gemeengoed geworden. Ze worden zelfs gratis geleverd. Voor banken zijn dat uiteraard bedreigende ontwikkelingen, omdat het bestaansrecht van zo'n instelling eraan gekoppeld is.

Denk aan gratis kredietchecks, spaarrekeningen met hoge rentes, betaalkaarten, of accounts om mee te handelen. In die context wordt cryptocurrency genoemd. Interessant dat een bank die het regelmatig over de “cryptocurrency mania” heeft gehad, het blijkbaar toch als bedreigend ervaart.

Drie trends

Goldman noemt drie trends die de toekomst van de bankwereld bepalen.

  1. De bankwereld gaat van offline naar online. Meer en meer klanten willen hun geldzaken volledig digitaal regelen. Voor ons lijkt dat wellicht de gewoonste zaak van de wereld, maar conventionele banken hebben ook klanten die hier nog anders in staan.
  2. Mensen stellen hun vertrouwen op digital first platforms. Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking is nu (al) bereidwillig om hun geldzaken toe te vertrouwen aan een fintech-bedrijf.
  3. De nadruk komt te liggen op personalisatie en op maat gemaakte producten.

Volgens Goldman is dit fenomeen wereldwijd merkbaar. De bank noemt China als land die hierin voorop loopt. Het zorgt ervoor dat het financiële landschap flink verandert. Voor Goldman reden om wakker te blijven. De bankreus wil hier natuurlijk niet in voorbij gelopen worden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.