Alles over de nieuwe economie onder één dak.

In de herkansing: Ethereum's hardfork Constantinople

Bert Slagter
Bert Slagter

In januari stond Ethereum's hardfork Constantinople gepland. Dat ging niet door, want er werd een kritieke bug gevonden. De hardfork werd verplaatst. Behoudens uitzonderlijke gebeurtenissen krijgt Constantinople donderdag de 28e een herkansing.

Markt Ethereum

Constantinople

Constantinople is een technische upgrade aan het netwerk die vijf zogeheten Ethereum Improvement Proposals (EIP) bevat: EIP 145, EIP 1052, EIP 1283, EIP 1014, en EIP 1234. Inhoudelijk lees je hier meer over de voorstellen.

EIP 1283 bevat een kritieke fout. Zodanig, dat de in januari geplande hardfork niet door kon gaan. Het gaat om een zogeheten reentrancy attack. Simpel gezegd kan een kwaadwillende dezelfde functie in een contract meerdere keren uitvoeren, en dat allemaal zonder dat de gebruiker dat door heeft.

Effectief is EIP 1283 uit de hardfork verwijderd. Een probleem is dat er testnets zijn, zoals Ropsten, die de wijziging al geïmplementeerd hebben voordat de bug werd ontdekt. Om dat op te lossen wordt er direct na de hardfork een tweede upgrade uitgevoerd. Daarmee wordt EIP 1283 ook op testnets buiten werking gesteld.

Technische upgrade

Waar een ontwikkelaar de term "hardfork" gebruikt, kan je als gebruiker "technische upgrade" lezen. Er wordt een specifiek bloknummer aangewezen waarop de upgrade wordt uitgevoerd, een proces waar je als gebruiker niets voor hoeft te doen. Het is alsof er automatisch een nieuwe versie van een app is geïnstalleerd op je telefoon of computer.

Met andere woorden: je hoeft niets te doen. Ga dus niet in op websites of andere kanalen die stellen dat je ergens iets moet invullen om je ETH te behouden. Exchanges moeten de upgrade wel uitvoeren. De verwachting is dat alle exchanges die op dit moment ETH aanbieden de upgrade ondersteunen.

Inhoudelijk komt EIP 1234 het dichtst in de buurt van deelnemers aan het netwerk: de miners. De beloning voor een gevonden blok gaat omlaag, van 3 ETH naar 2 ETH. Daar merk je niet direct iets van, maar concreet gaat de inflatie op het netwerk flink omlaag.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.