Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Komt Rusland met aan olie gekoppelde cryptomunt?

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens lokale media is de kogel door de kerk: Rusland komt met een eigen aan olie gekoppelde cryptomunt, gelijksoortig aan die van Venezuela. Wat wordt er geschreven over Rusland? En hoe betrouwbaar is dat nieuws?

Regionaal

Oliemunt

Een cryptomunt waar olie aan ten grondslag ligt. Het zou de manier zijn om internationale handelsrestricties te beantwoorden. Volgens lokale nieuwswebsite Rambler.ru is de kogel door de kerk: de oliemunt komt er.

De lancering van de munt zou hand-in-hand gaan met de totstandkoming van concrete cryptoregels. In het artikel wordt gesteld dat Oleg Nikolayev, lid van het lagerhuis van de Russische Federatie, aangeeft dat het wettelijk kader bijna af is. De verwachting is dat het in maart geïntroduceerd wordt.

Ook de naam Igor Yusufov komt langs in het aritkel. Hij is voormalig Minister van Energie, en zou achter de introductie van de oliemunt staan:

“Na de lancering van het cryptocurrency-platform, kunnen olieproducerende landen sancties omzeilen die betrekking hebben op financiën en handel. Daar zijn er de afgelopen jaren teveel van opgelegd. Dit project heeft grote voordelen voor OPEC-landen, inclusief Rusland.”

IMF geeft groen licht

Recent was Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck, te zien bij Nasdaq TradeTalks. Hij geeft in dat gesprek aan dat het IMF groen licht heeft gegeven aan 8 landen om hun eigen cryptovaluta te lanceren, waaronder Rusland.

Het is geen directe bevestiging van de introductie van een eigen digitale munt, maar het draagt wel bij aan het idee dat het wellicht geen vergezocht scenario is.

Betrouwbaar?

Tot dusver hebben we geen andere lokale bron gevonden dan Rambler. In de media wordt dit scenario als gegeven aangenomen, en verwijst men ook naar Rambler. Wat blijkt: Rambler is van origine een Russische zoekmachine, die concurreert met Yandex en Mail.ru. Onderdeel ervan is een nieuwsportaal waarin nieuws van andere websites verzameld wordt.

Het origineel lijkt op 1prima.ru of rfinance.ru gepubliceerd te zijn, maar de oorsprong ervan is onduidelijk. In beide gevallen is het ons niet gelukt om het origineel te achterhalen, noch om antwoord te krijgen op vragen erover.

Kortom: het is geen ondenkbaar scenario, maar het is nog te vroeg om met zekerheid te stellen dat Rusland vol inzet op cryptovaluta.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.