Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Sony en Fujitsu testen blockchain voor schoolresultaten

Bert Slagter
Bert Slagter

Twee Japanse techgiganten, Sony en Fujitsu, hebben de handen ineen geslagen om een nieuwe toepassing voor blockchaintechnologie te testen. Het idee is dat een breed scala aan schoolresultaten erop wordt opgeslagen. Dit wil het tweetal bereiken.

Adoptie

Strijd tegen nepgegevens

Sony Global Education en Fujitsu Research Institute zitten achter een praktijkproef waarin het gebruik van blockchaintechnologie voor het beheer van studieresultaten wordt getest. Het tweetal werkt samen met Human Academy, een instelling die betrokken is bij buitenlandse studenten.

Over buitenlandse studenten gesproken, volgens het persbericht van Sony zijn zij, samen met gastarbeiders, de drijvende kracht achter het initiatief. Er komen steeds meer mensen van buiten Japan naar onderwijsinstellingen in het land, en dat levert (te) vaak problemen op. Zo is het lastig om eerdere studieresultaten te verifiëren die zijn behaald in Japan.

Aan de proef nemen studenten deel die zich voorbereiden op hun komst naar Japan. Zij nemen deel aan een taalcursus. De studenten gaan gebruikmaken van Fujitsu’s leeromgeving. Behaalde resultaten, waaronder studielogs en toetsresultaten worden opgeslagen op een blockchain. Studenten krijgen een bijbehorend digitaal certificaat, waarmee ze “ontegenzeggelijk de resultaten kunnen bewijzen”.

Blockchaindiploma's

Het onderwijs wordt vaker aangegrepen als (mogelijke) usecase voor blockchaintechnologie.

In november kwam naar buiten dat universiteiten in Maleisië diploma's op een blockchain zetten. Het initiatief is gestart vanwege een toenemend aantal meldingen over valse diploma's. Bovendien is het erg gemakkelijk om via internet aan de neppapieren te komen.

Deze week zagen we dat ook Malta en Andorra blockchain inzetten voor het opslaan en publiceren van behaalde studieresultaten. Ze hopen hiermee “belangrijke informatie” beter te beveiligen en de echtheid ervan te kunnen garanderen.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.