Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Venezolaans econoom: “Bitcoin heeft mijn familie gered”

Peter Slagter
Peter Slagter

Bitcoin als “grenzeloos geld” is voor velen enkel een buzzword. Maar als je in een dictatuur leeft, en de economie op instorten staat, betekent het véél meer. Venezolaans econoom Carlos Hernández vertelt hoe Bitcoin zijn familie een kans gaf.

Regionaal Bitcoin

Buitenlandse valuta onbereikbaar

“Al mijn geld zit in bitcoin”, vertelt Hernández aan de New York Times. “Mijn geld bewaren in de vorm van de Venezolaanse bolivar zou financiële zelfmoord zijn. De inflatie is 3,5% per dag. In het jaar 2018 was de totale inflatie bijna 1,7 miljoen procent.”

Het is voor Hernández niet mogelijk om een buitenlandse bankrekening te gebruiken. Het is ook zo goed als onmogelijk om buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar, te gebruiken. De overheid controleert er sterk en zeer streng op.

“Het wordt hier [in Venezuela] steeds gekker. We hebben nu twee presidenten. Terwijl Venezolanen honger beginnen de lijden, zijn er gewelddadige conflicten op de grens met Brazilië omwille van humanitaire hulp.”

Bitcoin als betaalmiddel

Er wordt weleens gesteld dat ook Bitcoin nog niet écht gebruikt wordt. Onzin, volgens Hernández. Hij moet zijn bitcoin eerst naar bolivar omzetten voordat hij een pak melk koopt. En dat is makkelijker dan je zou denken.

Hij gebruikt, net als veel landgenoten, LocalBitcoins als exchange. Hij kan daarop zoeken naar handelaren die van dezelfde bank gebruikmaken, “dan is het geld sneller binnen”. Hij moet daarbij wel oppassen om niet teveel bitcoin in te ruilen. Als het bedrag boven de $50 komt, wordt z'n bankrekening automatisch bevroren. “Dan moet ik eerst uitleggen hoe ik aan het geld ben gekomen”, vertelt Hernández.

Gered door cryptovaluta

De overheid van Venezuela is bezig met nieuwe regels rondom cryptovaluta, en voert vooralsnog geen controle uit op transacties met het nieuwe geld. Alles rondom de eigen bolivar wordt echter streng in de gaten gehouden.

“Maar cryptovaluta hebben mijn familie gered. Ik kan nu de kosten van mijn huishouden alleen dekken. Mijn vader is een overheidsfunctionaris, en verdient om en nabij 6 dollar per maand. Mijn moeder werkt in huis, zonder inkomen. Bovendien hebben cryptovaluta mijn broer Juan de mogelijkheid gegeven om Venezuela te ontvluchten.”

Juan werkt als grafisch ontwerper en werd primair uitbetaald via PayPal. Dat werd door de autoriteiten in Venezuela tegengehouden. Banken in het land mogen namelijk alleen lokale valuta gebruiken. Door van cryptovaluta gebruik te maken, had Juan toch nog inkomsten, en kon hij zijn vertrek uit Venezuale bekostigen.

Hernández: “Grenzeloos geld is meer dan alleen een buzzword. Voor alle mensen die in een instortende economie leven, of te maken hebben met censuur en dictatuur, is dit de realiteit.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.