Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Mercedes bouwt blockchain voor “duurzame supply chains”

De redactie
De redactie

Mercedes-Benz Cars rekent op blockchaintechnologie om de transparantie van complexe supply chains te verhogen. Samen met Icertis bouwt de autofabrikant een blockchain-prototype om processen te versimpelen. Welk potentieel ziet Mercedes?

Adoptie

Slimmere inkoop

Eén van de aspecten van de bedrijfsvoering van Mercedes die verbeterd moet worden met de introductie van blockchaintechnologie is de inkoop van onderdelen.

Wilko Stark, bestuurder bij Mercedes: “Blockchain heeft de potentie om onze inkoopprocessen fundamenteel te veranderen. En kan effect hebben op onze hele waardeketen. Globale supply chains worden steeds complexer. Ons blockchainprototype is een eerste stap in het testen van een breed scala aan toepassingen waarmee de transparantie verhoogd wordt, zelfs met een impact die verder reikt dan onze directe leveranciers.”

Het nieuws over Mercedes’ blockchainplannen volgt op het nieuws dat BMW en Merceders samen meer dan €1 miljard investeren in mobiliteitsdiensten.

Standaardisering

De eerste stap in veel blockchainprojecten is het standaardiseren van processen. Mercedes heeft Icertis ingeschakeld om daarbij te helpen. De documentatie rondom contracten moet consistenter gemaakt worden.

Toeleveranciers van Mercedes moeten voldoen aan eisen rondom werkomstangiheden, mensenrechten, en milieuveiligheid. Het voldoen aan deze eisen wordt vastgelegd op de blockchain. Alle “afwijkingen daarop moeten op deze manier boven tafel komen”.

Gegevens over duurzaamheid en bovengenoemde processen worden publiek beschikbaar gesteld, zonder informatie te onthullen die de (onderlinge) concurrentiepositie beïnvloedt.

Ethisch verantwoorde grondstoffen

Het initiatief van Mercedes overlapt deels met eerder aangekondigde plannen van Ford. Grondstoffen voor elektrische auto's zijn een belangrijk onderwerp in de autoindustrie. 

Kobalt is een schaars ingrediënt voor accu's van elektrische auto's. Het wordt weleens de nieuwe "bloeddiamant" genoemd. Daarom wil Ford, en nu Mercedes, precies weten wat de herkomst ervan is. Blockchain moet daarbij helpen.

In onze vooruitblik op 2019 (deel 2) schreven we over onze verwachting dat de eerste grootschalige toepassingen live komen te staan. Daarin noemen we suppy chain en logistiek als voorbeeld.

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.