Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zuid-Afrikaanse Standard Bank werkt aan eigen blockchainplatform voor betalingen

Peter Slagter
Peter Slagter

De Zuid-Afrikaanse Standard Bank bereidt zich voor op de ingebruikname van een besloten blockchainplatform voor betalingen. Internationale transacties moeten er sneller mee afgewikkeld kunnen worden. Zoveel banken, zoveel blockchains?

Adoptie

Snellere betalingen

De Standard Bank is één van de grootste financiële dienstverleners in Zuid-Afrika. De bank doet zaken in 33 landen ter wereld, waarvan 17 in Afrika. 

Het nieuwe platform van Standard Bank moet in de tweede helft van 2019 in gebruik worden genomen. Het is gebaseerd op Hyperledger Fabric. Een cloudsysteem waar naast Standard Bank partners, klanten, en derde partijen op aangesloten worden die betrokken zijn bij (internationale) transacties.

“We hebben besloten om ook Shyft aan te sluiten, een app waarmee gehandeld kan worden in buitenlandse valuta. Daarmee krijgt een breed scala aan betalingspartners en e-commerceplatforms ook toegang”, aldus Richard de Roos, hoofd onderzoek bij de bank.

Standard Bank werkt ook samen met de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste Chinese bank, waarvan de staat zo'n 70% van de aandelen in handen heeft. Dat moet ervoor zorgen dat dit besloten ecosysteem ook binnen de grenzen van China gebruikt kan gaan worden.

De verwachting is dat het systeem het aantal internationale transacties dat verwerkt kan worden flink verhoogd. Ook betalingen in buitenlandse valute worden versneld. “Bovendien zorgt het systeem voor een onafhankelijk logboek van alle documenten en processtappen, die voor alle betrokkenen direct inzichtelijk is”, vertelt de Roos.

Zoveel banken, zoveel blockchains?

In november schreven we al dat banken het nut van blockchain ontdekken: het faciliteren van grensoverschrijdende betalingen. Recent kwam JP Morgan groot in het nieuws met de introductie van JPM Coin.

Het patroon is dat banken een eigen besloten privénetwerk oprichten, waarin blockchaintechnologie wordt gebruikt, vaak gefaciliteerd door producten van Hyperledger. De banken gebruiken hun eigen bestaande en vaak uitgebreide netwerk om het eigen netwerk bestaansrecht te geven.

De vraag is hoe al deze nieuwe eilandjes met elkaar gaan interacteren. Als iedere bank zijn eigen netwerk optuigt, maakt dat het de financiële wereld minder complex? En op welke manier heeft de eindklant er baat bij?

Afijn, op deze vragen kunnen we nog geen antwoord geven. Vooralsnog kunnen we enkel vaststellen dat bestaande financiële procedures op de schop gaan, en dat er antwoorden worden gezocht op invloeden van buitenaf; de fintech-sector die aan de voordeur rammelt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.