Alles over de nieuwe economie onder één dak.

#DeleteCoinbase

Cryptowereld boos op Coinbase, wat is er aan de hand?

Peter Slagter
Peter Slagter

Recent is Coinbase onder vuur komen te liggen. Zodanig dat talloze mensen hun Coinbase-account hebben verwijderd en anderen aansporen dat ook te doen. Op sociale media bijvoorbeeld, met de hashtag #DeleteCoinbase. Wat is er precies aan de hand?

Exchange Coinbase

Het is een enigszins herkenbaar fenomeen. Mensen kunnen zich niet meer identificeren met de koers van een bedrijf, en besluiten hun heil ergens anders te zoeken. Vaak is er een aanwijsbaar kantelpunt, net als in het verleden met #DeleteFacebook en #DeleteUber het geval was.

Coinbase en Ripple

Een kleine week geleden kondigde Coinbase aan dat gebruikers van Coinbase Pro nu ook kunnen handelen in Ripple's munt, XRP. Ripple kent felle voor- en tegenstanders, en vanuit het tegen-kamp gingen geluiden op dat Coinbase (weer) voor eigen winst koos, in plaats van voor (hen) belangrijke principes.

Zo werd direct aangenomen dat Coinbase was betaald door Ripple om opgenomen te worden op de exchange. Dat bleek niet zo te zijn:

De storm rondom Coinbase kalmeerde. Even. Het bleek een voorproefje te zijn.

Overname van Neutrino

De reden van de introductie van de hashtag #DeleteCoinbase: de overname van Neutrino. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste medewerkers van Neutrino werkten voor Hacking Team. Dat is een naam die slecht bekend staat.

Hacking Team leverde spyware en malware aan foute regimes. Daarmee werkte het censuur in de hand, en wordt het gekoppeld aan de opsluiting van journalisten en mensenrechtenactivisten. Op Twitter wordt gesproken van een “groot schandaal in wording”:

Naarmate het nieuws zich verspreidde, nam ook de groep mensen die zich hier van willen distanciëren in grootte toe. Ook Bitcoin-ontwikkelaar Udi Wertheimer gaf er aandacht aan, stelt zijn Coinbase-account te hebben verwijderd, en roept zijn volgers op hetzelfde te doen:

Als de geschiedenis zich herhaalt, zal Coinbase weinig voelen van het aantal mensen dat de exchange inruilt voor een andere. Maar de negatieve publiciteit blijft. Mensen die klant blijven, houden er mogelijk een vieze nasmaak aan over.

Reactie Coinbase?

Die laat nog op zich wachten. Er is vanuit Coinbase nog niet op de situatie gereageerd. Intussen zijn er mensen die het niet voor elkaar krijgen hun account te verwijderen:

Het resultaat is dat er geruchten ontstaan dat Coinbase het vertrek van gebruikers bewust tegenhoudt. Hoe de vork precies in de steel zit is onduidelijk. In verband met het toenemende aantal klachten, geruchten, en aantijgingen, verwachten we binnenkort een reactie van Coinbase. We houden het in de gaten!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.