Nieuwe handelsmarkt voor institutionele beleggers

Exchange LGO Markets lanceert in maart, legt beheer crypto in handen van klanten

In maart lanceert een nieuwe exchange voor institutionele beleggers: LGO Markets. Opvallend is dat LGO het beheer van cryptovaluta in handen van de klant legt. Een hybride model, met aspecten van zowel centrale als decentrale exchanges. Zo werkt het.

Exchange

Exchange LGO Markets lanceert in maart, legt beheer crypto in handen van klanten
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

LGO Markets

LGO Markets is gebaseerd in New Jersey (Verenigde Staten). Officieel zijn de deuren op maandag open gegaan, zij het met beperkte functionaliteit. Op 11 maart start de handel, en in aanloop naar die datum kunnen klanten alvast hun account inrichten.

Het bedrijf kan flinke concurrentie verwachten, met grote spelers als Fidelity, Bakkt, en SeedCX, die op dezelfde klanten uit zijn. Maar CEO Hugo Renaudin ziet het optimistisch in:

“Er zijn zo'n 400 institutionele klanten die op dit moment actief zijn op de markt van cryptovaluta. Deze schatting is gebaseerd op gesprekken met banken die open staan voor cryptovaluta. Onder die 400 zitten vooral hedge funds, handelskantoren, OTC-kantoren, een paar familiekantoren, en asset managers.”

Renaudin stelt dat zijn bedrijf al 10 grote klanten heeft binnengehaald. Nog eens 56 klanten zitten “in het onboarding-proces”.

Klanten beheren cryptovaluta

Om aan de slag te gaan op LGO's exchange moet een klant een zogeheten multi-signature wallet configureren. Dat is een wallet die enkel toegang verleent als er meerdere sleutels beschikbaar zijn. In dit geval worden er drie sleutels uitgegeven: één voor de klant, één voor de exchange, en één voor een verrekeningskantoor (een zogeheten clearinghouse).

De wallet geeft toegang als twee van de drie beschikbare sleutels zijn gepresenteerd. In de praktijk tekent een klant voor een transactie met zijn eigen sleutel, stuurt LGO die informatie door naar het verrekeningskantoor, die vervolgens ook z'n sleutel gebruikt en de transactie verder afwikkelt.

Het voordeel is dat, mocht één van de drie betrokken partijen buiten spel worden gezet, het cryptogeld alsnog toegankelijk is. “Zelfs als we gehacked worden, of ik overlijd, net zoals bij QuadrigaCX is gebeurd, kan de klant toch nog bij zijn geld. Hij kan zijn eigen sleutel gebruiken, en die van het verrekeningskantoor”, aldus Renaudin.

Semi-decentraal

Het model dat door LGO wordt gebruikt bevat aspecten van zowel centrale als decentrale exchanges (DEX).

Net zoals op een DEX wordt het geld buiten exchange bewaard. Het orderboek draait echter wel op een centrale server, en ook de orders worden afgewikkeld door een verrekeningskantoor. Alle orders worden daarna naar het Bitcoin-netwerk gepubiiceerd en op Bitcoin's blockchain vastgelegd. Dit beperkt ook de mogelijkheid voor de exchange om in te spelen op geplaatste orders.

Vooralsnog is LGO Markets enkel gericht op en toegankelijk voor institutionele beleggers. Een dienst voor de kleine (retail) investeerder staat op de planning in de tweede helft van 2019. Daartoe heeft LGO een aanvraag ingediend voor de New Yorkse BitLicense.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.