Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Cisco: Ruim 20% van totale mining-capaciteit komt van universiteitscampussen

Bert Slagter
Bert Slagter

Wereldwijd wordt er flink gemined. Computers die blockchainnetwerken beveiligen en uitbetaald worden in cryptovaluta. Wat blijkt: 22% van alle rekenkracht wordt geleverd vanaf universiteitscampussen. Studenten die profiteren van gratis elektriciteit?

Markt

Medio februari publiceerde Cisco een onderzoeksrapport waarin ze het internetverkeer categoriseren dat gerelateerd is aan mining. Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

  • Het verkeer dat aan cryptomining gerelateerd is, is met 19x toegenomen in de laatste 9 maanden van 2018.
  • Alle (bedrijfs)branches zijn erbij betrokken, van gezondheidszorg tot lokale overheid.
  • Noord-Amerikaanse en Europese landen hebben bovengemiddeld veel last van malafide verkeer (bv. veroorzaakt door malware).

Onderzoeksmethode

De onderzoekers hebben data gebruikt van Cisco Umbrella. Umbrella beveiligt gebruikers van het verbinden met malafide websites en analiseert 175 miljard DNS-verzoeken per dag. Een DNS-verzoek kan je zien als het opvragen van een route aan een routeplanner.

Een DNS-verzoek is specifiek en kan gecategoriseerd worden. Zo zou het opvragen van een adres van Google gecategoriseerd kunnen worden als zoekverkeer, en kan het opvragen van een mining pool gerelateerd worden aan mining.

Energie en onderwijs zijn topleveranciers

Uit de gegevens blijkt dat de energiesector verantwoordelijk is voor het meeste miningverkeer. Een mogelijke verklaring is dat “deze sector aantrekkelijk is vanwege verouderde systemen en software”. Op nummer twee staat het onderwijs, met universiteitscampussen in het bijzonder.

De reden dat vanuit campussen zoveel rekenkracht wordt geleverd ligt wellicht voor de hand. Studenten die in universiteitsgebouwen verblijven, ontvangen doorgaans geen energierekening: die is inbegrepen in de huur. Je kunt een miner 4 jaar laten draaien en na je studie een leuke zakcent meenemen.

Verder valt op dat het meeste aan mining gerelateerde verkeer uit Amerika komt. Minder dan 6% van het gemeten verkeer komt vanuit Europa. Mogelijk is dat simpelweg het gevolg van de geografische verspreiding van Cisco-klanten.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.