Alles over de nieuwe economie onder één dak.

UNICEF verkent gebruik blockchain om scholen in Kirgizië met internet te verbinden

Peter Slagter
Peter Slagter

Kinderrechtenorganisatie UNICEF wil scholen in het Aziatische land Kirgizië van internet voorzien. Daar is geld voor nodig, en wat UNICEF betreft is daarvoor een rol weggelegd voor blockchaintechnologie.

Adoptie

Project Connect

De actie van UNICEF valt onder een bredere missie met de naam Project Connect. In Kirgizië is het doel om 1.500 lokale scholen te voorzien van internet of de verbinding ermee te verbeteren.

Munir Mammadzade van UNICEF: “We onderzoeken een op blockchain gebaseerde oplossing voor Project Connect in Kirgizië. De overheid en het lokale bedrijfsleven werkt samen met UNICEF om alle scholen in het land van internet te voorzien. Cruciaal voor kinderen.”

In het kader van Project Connect is UNICEF bezig met inzichtelijk maken in welke mate scholen wereldwijd verbonden zijn met internet. Van 150.000 scholen is al data verzameld. Van de 1.560 scholen in Kirgizië heeft minimaal de helft helemaal geen internetverbinding.

Inzet van blockchaintechnologie

Het gebruik van blockchain ligt wat UNICEF betreft voor de hand: “Als je als donateur, overheid, of bedrijf bijdraagt aan het online brengen van grote delen van een land, zou je dat dan niet op een authentieke en transparante manier willen doen?”, vertelt Chris Fabian aan Coindesk.

Fabian denkt overigens niet enkel aan informatie over betalingen en donaties. Blockchain zou ook kunnen helpen met het “monitoren van de kwaliteit van de internetverbinding van scholen”. Hij legt daarbij de nadruk op de potentie van de technologie op het gebied van “accountancy, management, en monitoring”.

De infrastructuur staat nog in de kinderschoenen. “Zoals met al ons blockchain-werk, zijn we nu bezig met prototypes. We falen, en we leren”, vertelt Fabian. We weten niet of blockchain UNICEF uiteindelijk biedt wat het voor ogen heeft, maar het proces van experimenteren en leren is mooi om te volgen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.