Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Europees project voor uitwisseling diploma-data via blockchain

Peter Slagter
Peter Slagter

In Europa loopt een internationaal project om de uitwisseling van diploma's makkelijker te maken. Vanuit Nederland doet de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mee. Waar wordt precies aan gewerkt?

Adoptie

Authentieke diploma's

Als een student zijn studie aan een buitenlandse onderwijsinstelling wil voortzetten, moet hij hiervoor de behaalde diploma's als ‘authentiek’ laten verklaren. Voor zowel de student als de betrokken organisaties vervelend papierwerk. Dat kan makkelijker.

In het laatste kwartaal van 2018 is een zogeheten use case ingediend (PDF) bij het European Blockchain Partnership (EBP). Initiatiefnemers vanuit Nederland zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Dutch Blockchain Coalition.

Blockchain als gegevensdrager

Steeds meer overheden, instituten, en studenten raken ervan overtuigd dat blockchaintechnologie de drempels kan wegnemen rondom studentenmobiliteit.

Het project is nog volop in ontwikkeling. In februari 2019 werd in Brussel een eerste workshop georganiseerd. Daar namen 50 deelnemers uit 16 lidstaten aan deel. Tijdens de bijeenkomst werd een visie en eerste versie van het projectplan gepresenteerd.

In de context van diploma-data zijn veel individuele initiatieven, maar geen enkele brengt een Europese oplossing dichterbij. Daar moet met dit project verandering in brengen. Door met organisaties vanuit heel Europa een coalitie te vormen, kan er een blockchainplatform worden gebouwd die het uitwisselen van diploma-data van alle Europese onderwijsinstellingen faciliteert.

Het oorsponkelijke plan is om eind 2019 een uitgebreide pilot uit te kunnen voeren met een select aantal onderwijsinstellingen en studenten. In 2020 zou het definitieve platform uitgerold moeten worden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.