Opbrengsten uit Bitcoin-mining voor het eerst gestegen in 19 maanden

Ruim anderhalf jaar zagen Bitcoin-miners hun marges dalen. Maar in februari is de brutomarge licht gestegen. Komt daarmee een einde aan een lange periode van inleveren?

Markt Bitcoin

Opbrengsten uit Bitcoin-mining voor het eerst gestegen in 19 maanden
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Omzet daalt al 19 maanden

In februari daalde de omzet uit Bitcoin-mining naar het laagste punt sinds 2017, blijkt uit een rapport van Diar. In totaal werd er $195 miljoen gegenereerd, een fractie van de $951 miljoen die in december 2017 werd binnengehaald. Ten opzichte van februari nog eens een daling van 10%.

In het Diar-rapport komen de volgende cijfers langs:

“In december 2017 verdienden miners aan transactiekosten alleen al meer dan $295 miljoen. Door de prijsdaling en de ingebruikname van SegWit is omzet uit transactiekosten slechts een nakomertje geworden.”

Voor een groot deel van de miners is het een periode van schaarste. Zelfs met gunstige energieprijzen moeten er maatregelen genomen worden om actief te kunnen blijven. Voor individuen is het doorgaans niet meer mogelijk om zonder kosten te maken te blijven bijdragen aan het Bitcoin-netwerk.

Omslag naar groei?

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Februari zag een kleine maar significante stijging in de brutomarge van Bitcoin-miners. Ten opzichte van januari 2019 steeg de brutomarge van 32% naar 39%:

Het is onduidelijk wat precies de reden is van de stijging. Er zijn meerdere krachten op van invloed. Zo worden kleine miners buitenspel gezet door (grote) bedrijven met efficiënte(re) apparatuur. Ook wordt mining-apparatuur zelf beter. Zo is de marge bij gebruik van Bitmain's S15 zo'n 80% hoger dan bij gebruik van Bitmain's S9.

Waarschijnlijk is in 2019 daarom de vraag wie het best en meest efficiënt kan opschalen belangrijker dan ooit. Dat, of Bitcoin's prijs stijgt weer. Afwachten dus!

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte