Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Toezichthouder Australië sluit twee cryptocurrency exchanges vanwege drugshandel

Peter Slagter
Peter Slagter

AUSTRAC, het Australische agentschap dat witwassen moet voorkomen, heeft samen met de politie twee cryptocurrency exchanges gesloten. De reden: de bedrijven werden gebruikt voor de handel in drugs.

Veiligheid

AUSTRAC plaatste een melding over de arrestatie op Twitter:

In het bijbehorende persbericht is te lezen dat een 27-jarige man is opgepakt. Na de arrestatie zijn de licenties van twee cryptocurrency exchanges ingetrokken. De man zou een “belangrijk lid” zijn van de bedrijven, en is onder andere de handel in drugs ten laste gelegd. Hij was ook in bezit van ongeveer 30 kilo cocaïne.

Voor AUSTRAC is het de eerste keer dat het een exchange heeft stilgelegd sinds het toezicht op dit type bedrijven onder de verantwoordelijkheid van het agentschap is komen te vallen in april 2018.

Het is natuurlijk positief dat dit soort rotte appels uit het ecosysteem worden gehaald. Een nadeel ervan is dat deze berichtgeving dikwijls wordt aangegrepen om het ‘criminele aspect’ van cryptovaluta nog eens aan te stippen.

Zo bericht Reuters dat “diverse schattingen aantonen dat crypto-criminaliteit wereldwijd toeneemt”, zonder enige vorm van bronvermelding voor dat statement. Ook Matt Craft, onderdeel van de Australische politie, wordt gequote: “Hoewel cash nog steeds het meestgebruikt is [door criminelen], krijgen digitale valuta snel de voorkeur van criminele netwerken.”

Wellicht is een deel ervan bedoeld als krachttaal om een punt te maken. Craft: “Laat dit een waarschuwing zijn voor cryptocurrency exchanges: als je je verplichtingen niet nakomt, blijft dat niet onopgemerkt.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.