Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Barclays: Facebook's eigen cryptocurrency kan $19 miljard aan extra inkomsten genereren

Barclays: Facebook's eigen cryptocurrency kan $19 miljard aan extra inkomsten genereren
0%
Bram de Vries
Bram de Vries

Ross Sandler, analist bij de Britse bank Barclays, stelt dat de introductie van Facebook's eigen cryptomunt in het beste geval kan zorgen voor 19 miljard dollar (!) aan extra inkomsten. Waar is dat op gebaseerd?

Bedrijfsleven

‘Facebook Coin’

Facebook komt sinds eind 2018 regelmatig in het nieuws met plannen rondom blockchaintechnologie en een eigen cryptovaluta. Zo zou de munt geïntegreerd gaan worden in WhatsApp, en zou identiteitsbeheer één van de blockchaintoepassingen zijn waar Facebook een oogje op heeft.

Ross Sandler, directeur bij de Britse bank Barclays, stelt tegenover CNBC dat de introductie van ‘Facebook Coin’ weleens heel luctratief kan zijn. Hij denkt dat het maximaal $19 miljard dollar extra in het laatje kan brengen. Sandler's conservatieve schatting komt neer op $3 miljard.

“Simpelweg de totstandkoming van een inkomstenbron vanuit de introductie van een eigen cryptovaluta verandert wat ons betreft de betekenis van Facebook-aandelen”, aldus Sandler.

Onderliggend daaraan is het idee dat Facebook's business model hard toe is aan verineuwing. “Iedere poging om inkomsten te halen buiten advertenties om, zeker als dat op een manier gaat die de privacy van gebruikers ongeschonden laat, zal goed ontvangen worden door aandeelhouders”, vertelt Sandler.

Betalen via Facebook

Het is niet de eerste keer dat Facebook een poging doet om als betalingsverwerker te fungeren. Bijna 10 jaar geleden kwam Facebook met ‘Facebook credits’. Het gebruik van die credits was vergelijkbaar met de manier waarop hedendaagse cryptovaluta werken.

Toentertijd zat Facebook met de afwikkelingskosten die de winstgevendheid van de credits naar beneden haalde, met name als er veel kleine transacties verwerkt moesten worden.

Sandler: “Gebaseerd op onze informatie, zou de eerste versie van Facebook Coin primair gericht zijn op kleine betalingen en binnenlandse peer-to-peer betalingen, zeer vergelijkbaar met de manier waarop Facebook's credits in 2010 werkten.”

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.