Alles over de nieuwe economie onder één dak.

CEO van Ripple sceptisch over JPM Coin, ‘het lost geen probleem op’

Peter Slagter
Peter Slagter

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, zet vraagtekens bij het doel en het nut van de recent aangekondigde munt van JP Morgan: JPM Coin. Wat bedoelt Garlinghouse?

Bedrijfsleven Ripple

Wie gebruikt JPM Coin?

Recent sprak Garlinghouse op de DC Blockchain Summit. Hij gaf daar aan dat het “geweldig is” dat financiële instellingen zoals JP Morgan het terrein van cryptovaluta betreden. Meer positieve woorden daarover had hij niet: “Dat is het enige leuke dat ik erover te zeggen heb.”

Hij refereert in het verhaal naar een andere conferentie waar hij sprak. Daar werd hij geïnterviewd door iemand van Morgan Stanley, een andere Amerikaanse bank. Garlinghouse stelde in dat interview de vraag of Morgan Stanley de munt van JP Morgan gaat gebruiken. Het antwoord: “Waarschijnlijk niet.”

Voor Garlinghouse reden om aan te nemen dat Morgan Stanley daarin niet de enige is. “Dus, gaat Citi JPM Coin gebruiken? En BBVA? PNC? Het antwoord is nee.”

Welk probleem lost JPM Coin op?

Garlinghouse herhaalt argumentatie over interoperabiliteit die hij eerder noemde in een LinkedIn-bericht. Daarin noemt hij onder andere het scenario waarin (groepen) banken wereldwijd met hun eigen munt komen.

Onwenselijk, volgens Garlinghouse. Het leidt tot hetzelfde gebrek aan interoperabiliteit als nu aan de orde van de dag is.

“Als je hen een dollar geeft, krijg je er een JPM Coin voor terug. Die kan je verplaatsen in de contect van JPM's grootboek. Wacht even... gebruik dan gewoon de dollar!”

“Ik begrijp het niet. Als het enkel binnen JPM's grootboek is, en het moet dollar-naar-dollar zijn, met één op één koppeling daaraan, welk probleem lost het dan op?”

Garlinghouse is niet de enige die vraagtekens stelt bij de functie van JP Morgan's eigen munt. De CEO van Abra, Bill Barhydt, noemt JPM Coin “zonde van de tijd”, gegeven de aanname dat het gebaseerd is op een besloten blockchain. Over dat type blockchains heeft Barhydt überhaupt weinig goede woorden over:

“Mensen hebben de [bedrieglijke] overtuiging dat ze blockchain kunnen laten werken in een besloten omgeving. Dat gaat allemaal hopeloos falen.”

Dit is het volledige fragment waarin Barhydt te zien is:

Polemiek

Het is duidelijk dat we getuige zijn van een zogeheten polemiek. Dat is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Polemieken komen voort uit conflicterende standpunten die opponenten betogen.

Een strijd waarin de gevestigde orde bedreigd wordt door opkomende technologie en startups die zich met die technologie bezig houden. En omgekeerd, de startups die te maken krijgen met het antwoord en de macht van de gevestigde orde. Een interessante wedstrijd, die nog lang niet gelopen is.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.