Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Man uit Eindhoven opgepakt voor witwassen geld via bitcoins

Bert Slagter
Bert Slagter

Een 34-jarige Eindhovenaar is vorige week opgepakt door de recherche. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de (online) handel in drugs en zou bitcoin hebben gebruikt “voor het witwassen van enorme bedragen”.

Veiligheid Bitcoin

De praktijken kwamen aan het licht door meldingen van “ongebruikelijke transacties” bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit. Daar werden de transacties verder geanalyseerd, aldus de politie.

Transacties van grote bedragen

De Eindhovenaar kreeg regelmatig grote bedragen bijgeschreven vanaf bitcoin exchanges. Per keer werd er tot €200.000 aan hem overgemaakt. En na ontvangst werd het grotendeels contant opgenomen.

Volgens de politie bleek uit onderzoek dat er een luchtje aan de “financiële huishouding” van de man zit: er zijn nauwelijks legale inkomsten. Een financieel rechercheur: “Uit ons financiële onderzoek bleek dat de man legaal nauwelijks inkomsten had, terwijl hij over aanzienlijke bedragen moest beschikken. Al gauw hadden wij het vermoeden dat het geld afkomstig was van criminele activiteiten. En dat was reden om verder onderzoek te doen.”

Drugs

Tijdens het onderzoek bleek de man betrokken bij handel via het zogenoemde dark web. Internet-adressen die enkel bereikbaar zijn met software die daar speciaal voor ontworpen is. De betalingen werden daar onder andere gedaan met bitcoins.

Na inval bij de man thuis vonden agenten onder meer een flinke hoeveelheid cash en 50 kilo hasj. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.