Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nieuwe strategie in de maak?

Cboe stopt voorlopig met Bitcoin-futures

Cboe stopt voorlopig met Bitcoin-futures
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Cboe Futures Exchange (CFE) stopt voorlopig met de handel in Bitcoin-futures. Waren de contracten niet winstgevend genoeg? Of staat er een strategische verandering voor de deur?

Exchange Bitcoin

“Geen contracten in maart”

In een aankondiging (PDF) vertelt CFE z’n klanten dat er in maart 2019 géén nieuwe contracten worden vrijgegeven. “CFE is bezig met het beoordelen van de manier waarop derivaten op digitale assets worden verhandeld. Gedurende dit proces is CFE van plan de handel in XBT-futures niet te faciliteren.”

Dat betekent overigens niet dat de handel in Cboe's futures direct is gestopt. Er zijn nog contracten in omloop, en die blijven gewoon beschikbaar. Die contracten verlopen in juni. Als er in de tussentijd niets verandert, stopt de handel in Cboe's futures in juni (voorlopig) definitief.

Waarom?

Volgens sommigen is de reden puur cijfermatig. Het handelsvolume van Cboe's Bitocin-futures is stelselmatig (flink) lager dan die van concurrent CME:

De futures van Cboe worden afgewikkeld in cash. Met andere woorden: koper en verkoper worden in geld gecompenseerd voor het verschil tussen de prijs van Bitcoin, en de prijs waarop ze future hebben afgesloten.

Nieuwe concurrenten, zoals Bakkt en ErisX, zijn van plan om op fysieke levering over te stappen. De verkoper van de future zal bij het aflopen van de future dan ook echt het onderliggende goed moeten leveren aan de koper. Deze manier van afwikkelen wordt door de markt warm ontvangen.

Mogelijk maakt Cboe pas op de plaats om uit te vogelen of ze hun producten moeten herpositioneren, in antwoord op de markt die aan het verschuiven is van cash settlement naar physical settlement. Hierover is echter concreet nog niets bekend.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.