Alles over de nieuwe economie onder één dak.

In Canada liggen conceptregels voor crypto-platforms

In Canada liggen conceptregels voor crypto-platforms
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

Canadese toezichthouders hebben samen een voorstel gepubliceerd voor regels voor crypto-platforms. De uitgangspunten lijken positief en gericht op groei. Is dit het Quadriga-effect?

Regelgeving

Er zijn twee agentschappen betrokken bij het voorstel (PDF), de Investment Industry Regulatory Organization of Canada (IIROC) en de Canadian Securities Administrators (CSA). De instanties zijn op zoek naar feedback van de fintech-community, investeerders, en andere belanghebbenden.

De geest van het voorstel is opvallend positief. Het moet bedrijven helpen “consumentenvertrouwen te verhogen en hun onderneming in Canada en daarbuiten tot bloei te laten komen”. De regels zijn gericht op crypto-platforms, zoals exchanges of brokers.

Voor de recent in opspraak gekomen exchange QuadrigaCX komt het voorgestelde framework te laat. Daar is het flink misgegaan, en wordt er nog driftig gezocht naar meer dan $100 miljoen aan verloren cryptovaluta.

‘Dat niet nog een keer’, moeten de toezichthouders (terecht) hebben gedacht. Het eerste risico dat in het voorstel wordt beschreven gaat dan ook over de manier waarop cryptovaluta worden opgeslagen: “Crypto-assets van investeerders worden mogelijk inadequaat gewaarborgd”.

Het belangrijkste aspect van het voorstel is dat exchanges voor cryptovaluta (en andere digitale assets) onder het bestaande regime zouden vallen. Met daarbij de belangrijke notie dat een deel van die regels wellicht niet goed passen bij de aard van digitaal geld. Vandaar dat de hulp van de markt wordt ingeschakeld. Tot 15 mei is het mogelijk om op het voorstel te reageren.

Het contrast met het voorstel dat deze week in Mexico is gedaan door de centrale bank is groot. Banxico stelt dat “virtuele assets” na goedkeuring enkel door financiële instellingen gebruikt mogen worden voor interne transacties.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.