Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ethereum-oprichter: artiesten en journalistiek terrein voor blockchain

Peter Slagter
Peter Slagter

Onlangs sprak Joseph Lubin, één van de oprichters van Ethereum, over de manier waarop bedrijven nu blockchaintechnologie gebruiken. Hij noemt daarbij de artiestenwereld en journalistiek als belangrijke terreinen. Wat ziet Lubin voor zich?

Adoptie Ethereum

Muziekindustrie

Blockchaintechnologie kan tussenpersonen uit allerlei processen en industrieën wegnemen. Bijvoorbeeld in de muziek. Een industrie waar tussenpersonen de macht hebben. De mensen om wie het gaat, de artiesten, hebben het nakijken.

“Artiesten zijn goed voor zo’n 11 of 12 procent van de waarde in de muziekindustrie. De grote platenmaatschappijen? Zo’n 70 procent. We kunnen die platenmaatschappijen vervangen met smart contracts.”

Tussenpersonen uit alle processen halen is onmogelijk, en ook niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan marketingwerkzaamheden om muziek aan de man te brengen.

Journalistiek

Ook de journalistiek kan verbeterd worden door blockchain in te zetten volgens Lubin. Volgens hem zullen vooral ethische standaarden veranderen. Een platform als Civil is volgens Lubin een goed voorbeeld. Op het Civil-platform kunnen mensen met Civil-tokens bezitten hun mening geven over artikelen die worden gepubliceerd.

“Als ze beloftes breken, kunnen lezers of luisteraars orde scheppen. Bijvoorbeeld door hun ongenoegen te laten blijken. Is er teveel onvrede, kan een journalist van het platform worden verwijderd.”

In de journalistiek brengt blockchain mogelijk financiële drijfveren in die het gedrag van zowel de publicist als de lezer beïnvloeden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.