Alles over de nieuwe economie onder één dak.

VN: “Nooit eerder zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain”

Bert Slagter
Bert Slagter

De Verenigde Naties (VN) ziet in blockchain een manier om duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren. Sterker nog, de VN stelt dat ze “nooit eerder zo’n transformatieve technologie zagen”. Hoe kijkt de VN tegen blockchain aan?

Adoptie

Enterprise Times (ET) sprak met Janet C. Salazar over een recente speciale VN-bijeenkomst. Daarin bogen toponderzoekers, deskundigen, en de particuliere sector zich over de gedachte dat ‘nieuwe technologie’ een hulpmiddel kan zijn bij het bereiken van zogenoemde Sustainable Development Goals — de SDG’s.

“Het combineren van vernieuwende technologie met een verschuiving in bewustzijn triggert bij de VN een wake-up-call”, vertelt Salazar. Zij is vertegenwoordiger van de VN en voorzitter van de Foundation for Support of the United Nations (FSUN). “Zelfs de meest conservatieve leiders omarmen het idee om tools zoals cryptocurrency in te zetten om impact te maken.”

Alles decentraal?

Interessant is dat de VN er een sterk ‘decentraal’ paradigma op na houdt. Zo stelt Salazar dat het “toepassen van blockchaintechnologie op alle systemen de beste match zou zijn”.

“Nooit eerder hebben we zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain. Denk aan directe buitenlandse hulp door cryptovaluta te verzenden. Of om identificatiebewijzen voor vluchtelingen te genereren. Het [blockchain] is krachtig genoeg om de manier waarop ontwikkelingslanden werken te veranderen. Tegelijkertijd kunnen meer ontwikkelde landen hun middelen efficiënter delen.”

Scepsis

Salazar komt erg optimistisch uit de hoek. Om echt een brug te slaan tussen het huidige - bureaucratische - VN en nieuwe technologieën moet er nog veel gebeuren. Daarbij helpt de gevestigde orde niet mee, denk aan een rapport (PDF) van de BIS waarin cryptovaluta niet al te best uit de verf komen.

Interessant is dat in het ET-artikel PIVX wordt genoemd als project waar de VN mee samenwerkt. Er zouden “maatwerk-oplossingen worden gebouwd voor het bijhouden en distribueren van donaties aan goede doelen”. Ook op andere plekken worden bruggen gebouwd. Bijeenkomsten zijn een broedplaats voor nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals het SDG Impact Fund (SDGIF) dat op die manier is ontstaan.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.