Grootste online winkel Zwitserland accepteert Bitcoin

Een mooie mijlpaal: de ‘Amazon’ van Zwitserland accepteert Bitcoin als betaalmiddel. “Dit wilde we al een hele tijd doen”, vertelt de CIO van Digitec-Galaxus. Maar waarom eigenlijk?

Adoptie Bitcoin

Grootste online winkel Zwitserland accepteert Bitcoin
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Grootste online winkel van Zwitserland

Digitec Galaxus AG is de grootste ‘online retailer’ van Zwitserland. Het bedrijf zit achter twee webwinkels, Digitec en Galaxus, en 10 fysieke winkels in het land. Het bedrijf is voor 70% in handen van Migros, de grootste winkelketen van Zwitserland, met een omzet van tegen de 30 miljard Zwitserse frank.

“Cryptovaluta zijn fascinerend en kunnen een heel relevant betaalmiddel worden in de e-commerce. We willen die ontwikkeling graag ondersteunen”, vertelt Digitec mede-oprichter Oliver Herren. “We wilden dit al een hele tijd doen, maar er ging simpelweg een lange tijd teveel tijd in zitten.”

Op de vraag waarom zijn bedrijf ondersteuning wil bieden voor cryptovaluta vertelt Herren het volgende:

“Simpelweg omdat je er wat van hebt en je het wil gebruiken. Maar ook [bijvoorbeeld] omdat je het niet naar fiatgeld kunt wisselen omdat je bank dat niet faciliteert. Of gewoon omdat je het leukt vindt om nieuwe dingen te proberen.”

Herren geeft toe dat het een stap is die gericht is op jong publiek. Mensen die ‘tech-savvy’ zijn, vooruit denken, en graag gebruik maken van nieuwe technologie.

Directe conversie

Prijsvolatiliteit is voor het bedrijf geen probleem. Alle transacties worden verwerkt door Coinify, een derde partij die cryptovaluta direct omzet naar Zwitserse franken.

Het proces is verder recht-toe-recht-aan. Tijdens het betalen heeft de klant de optie om met “cryptovaluta” te betalen. De betaling zelf wordt vervolgens door Coinify afgehandeld.

De voorgestelde wisselkoers blijft 15 minuten geldig. De betaling zelf werkt met de inmiddels welbekende QR-code. Digitec rekent geen kosten voor het gebruik van cryptovaluta, maar Coinify brengt 1,5% van het aankoopbedrag in rekening.

Wie volgt?

Dit is wat ons betreft een mooi voorbeeld van adoptie. Ja, het cryptogeld wordt direct omgezet naar fiatgeld. Voor het verwerken van cryptovaluta alleen is (voor de meeste bedrijven) de tijd nog niet rijp.

Deze stap brengt de term ‘cryptovaluta’ wel onder ogen van duizenden mensen, en het feit dat een serieuze partij ondersteuning biedt, legitimeert het als betaalmiddel. Bovendien zet het de deur open voor andere bedrijven.

Dus: wie volgt?

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte