Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Franse overheid wil van Frankrijk een ‘blockchainkampioen’ maken

Franse overheid wil van Frankrijk een ‘blockchainkampioen’ maken
0%
Bram de Vries
Bram de Vries

Frankrijk heeft grote plannen met blockchain. Staatssecretaris Mounir Mahjoubi vertelde recent over de roadmap die binnenkort wordt gepubliceerd. Het moet van Frankrijk een ‘blockchainkampioen’ maken. Waar heeft Mahjoubi het over?

Regionaal

De roadmap waar Mahjoubi aan refereert bevat vier belangrijke onderwerpen:

  1. Massaal gebruik van blockchaintechnologie.
  2. Het ecosysteem (en infrastructuur).
  3. Financiering (van ontwikkeling).
  4. Scholing.

Dit is de video waarin Mahjoubi is te zien:

Massaal gebruik

Mahjoubi vertelt dat het “de rol is van de staat om de wereld te tonen wat ermee [blockchain] gedaan kan worden”. Frankrijk heeft nu de kans om “de beste toepassingen voor blockchaintechnologie te identificeren”. En om die toepassingen onder het vergrootglas te leggen tijdens de verspreiding ervan.

Ecosysteem

Volgens Mahjoubi mag Frankrijk geen passieve houding aannemen. De Fransen moeten volgens hem energie steken in standaarden, best practices, en de kwaliteit van de markt. Zo kan er internationaal impact gemaakt worden op het gebied van financiële technologie.

Financiering

Voor al die plannen is geld nodig. “Daar kan de staat bij helpen”, aldus Mahjoubi. Financiering vanuit de overheid kan worden aangesproken als er vanuit de private sector niets mogelijk blijkt te zijn. “Staatsgeld is er om te begeleiden en versnellen”, legt Mahjoubi uit. “En privaat geld komt er ook aan. Meer en meer investeerders zijn er klaar voor om geld te steken in Franse blockchainprojecten.”

Scholing

Volgens de staatssecretaris gaat blockchaintechnologie voor banen zorgen, op de korte én lange termijn. Er gaan ook bestaande banen van inhoud veranderen. “Onze verantwoordelijkheid is om vragen te stellen over de competenties die mensen moeten aanleren”, vertelt Mahjoubi.

“Dit noemen we ‘bijscholing’. Een manier waarop mensen in de komende 5 tot 10 jaar nieuwe competenties aanleren om nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Die visie moeten we ondersteunen”. Volgens de staatssecretaris staan we “aan het begin van de blockchain-era”. En in dat tijdperk, wil “Frankrijk de blockchain-kampioen zijn”. We zijn benieuwd!

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.