Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Shenzhen (China) springt aan boord van de blockchain-trein

De redactie
De redactie

De Chinese miljoenenstad Shenzhen neemt een nieuw blockchainsysteem in gebruik voor de verwerking van ticketbetalingen. Passagiers gebruiken WeChat's Pay-app om voor de reis te betalen. Mooie samenwerking!

Adoptie

Peking’s houding ten aanzien van cryptovaluta heeft kennelijk geen invloed op de ingebruikname van de technologie die eraan ten grondslag ligt. Blockchaintechnologie is hot & happening. Volgens een lokaal bericht is Shenzhen de eerste stad die een op blockchain gebaseerd betalingssysteem in gebruik heeft genomen voor het reizen met de metro.

Volgens het bericht was het platform in eerste instantie enkel op metro-gebruik gericht, maar is de brug inmiddels geslagen naar andere vervoersmiddelen, zoals taxi’s en pendelbussen op het vliegveld.

Dat zegt wat over de adoptie van het nieuwe systeem, want uitbreiden wordt niet gedaan als er niemand op zit te wachten. Mogelijk heeft het te maken met de betrokkenheid van WeChat. De eindgebruiker kan simpelweg vanuit WeChat’s betaal-app een ticket betalen. Dat is een ecosysteem die voor veel mensen als bekend is.

Alle betalingen worden vervolgens vastgelegd op “een blockchain”, die dient als “gedistribueerde database”. Het is onduidelijk of het om een publieke blockchain gaat. In ieder geval lijkt er geen cryptovaluta bij het proces betrokken te zijn.

Wat cryptovaluta betreft lijkt het erop dat de regels bewust strikt worden gehouden. Er is pasgeleden over gesproken door de Chinese overheid. Mogelijk dat dit jaar wat experimenten op dit gebied worden toegestaan. Ondanks dat er geen algeheel verbod op cryptovaluta is uitgegeven, mogen financiële instellingen op dit moment nog niet in de buurt komen van digitale valuta zoals Bitcoin.

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wodt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.