Alles over de nieuwe economie onder één dak.

UPS bouwt aan op blockchain gebaseerd e-commerceplatform

Peter Slagter
Peter Slagter

UPS, de grootste koeriersdienst ter wereld, bouwt samen met Inxeption aan een op blockchain gebaseerd e-commerceplatform. Welke rol speelt blockchaintechnologie in dit product?

Adoptie

Zippy

Zo heet het nieuwe product waar door zowel Inxeption als UPS aan wordt ontwikkeld. Inxeption is de originele ontwikkelaar ervan, en heeft UPS bereid gevonden om eraan mee te werken. Voor UPS een kans om (kennelijk kosteneffectief) de B2B-diensten uit te breiden, en uiteraard de mogelijkheid om de rol van koerier te vervullen.

“Inxeption’s technologie is aantrekkelijk voor UPS. Het maakt klanten die B2B-platforms gebruiken productiever. UPS gaat samenwerkingsverbanden aan om kennis te vergaren en het bedrijf te positioneren als de belangrijkste koerier in e-commerce”, vertelt Kevin Warren, CMO van UPS.

De rol van blockchain

Het platform is ontworpen om verkopers inzicht te geven in de gehele supplychain van de producten die ze verkopen — van het publiceren van een product op de webshop tot aan de levering bij de klant.

Blockchaintechnologie moet ervoor zorgen dat enkel kopers en verkopers toegang hebben tot gevoelige gegevens, zoals getekende contracten of onderhandelde tarieven.

Inxeption’s specialiteit is “realtime analyse” van op een blockchain opgeslagen data. Dat moet eraan bijdragen dat gebruikers van het platform precies weten wat zich afspeelt in en rondom alle processen die bij e-commerce komen kijken.

Denk aan het bijhouden van gegevens over orders, zendingen, en het monitoren van inkomsten. Het verwerken van creditcard- en andere financiële transacties. Of het geven van toegang tot gevoelige gegevens door klanten en andere belanghebbenden.

Het is jammer dat in de berichtgeving niet dieper is ingegaan op de rol van blockchaintechnologie vanuit technologisch perspectief. Het lijkt erop dat Inxeption de nadruk legt op betrouwbaarheid van verzamelde data en het inzicht daarin. De audit trail die een blockchain van nature is, staat daarin centraal.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.