Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitmain’s geplande beursgang voorlopig van de baan

Bert Slagter
Bert Slagter

De aanvraag voor een beursnotering van Bitmain in Hongkong — groot geworden met de productie van mining-hardware — is verlopen en daarom voorlopig van de baan. Wat is er gebeurd met Bitmain?

Bedrijfsleven

De beursgang werd in de loop van september 2018 aangekondigd. Bitmain is met de verkoop van Asics-chips en mining-apparatuur groot geworden. Om daar een beeld van te geven: in 2017 boekte het bedrijf een omzet van $2,5 miljard, en alleen al in de eerste helft van 2018 werd er $2,8 miljard omgezet.

Aanvraag verlopen

Bitmain vroeg de beursnotering aan bij HKEX — de Hong Kong Stock Exchange — de officiële effectenbeurs van Hong Kong. Volgens een update van HKEX is de aanvraag van Bitmain naar de groep “inactieve” aanvragen verplaatst, en heeft het label “verlopen” gekregen.

Om toch nog genoteerd te worden, moet Bitmain de aanvraag opnieuw indienen. Het bedrijf moet dan wel aanvullende financiële gegevens aanleveren, omdat volgens de regels (PDF) van HKEX “de laatste financiële rapportage niet ouder mag zijn dan 6 maanden”.

Het is onduidelijk of Bitmain binnenkort al opnieuw een aanvraag indient. In een statement van het bedrijf is te lezen dat “Bitmain’s aanvraagperiode van 6 maanden verloopt”, en dat “de aanvraag op een geschikt moment opnieuw ingediend wordt”.

Schulden?

Ondanks de gigantische omzet, heeft Bitmain moeite om zwarte cijfers te schrijven. Dat komt omdat Bitmain’s bezit aan cryptovaluta flink in waarde is gedaald, en de vraag naar mining-hardware ook is teruggevallen.

Zorgen maken om Bitmain hoeft waarschijnlijk nog niet. In de eerste 6 maanden van 2018 heeft het bedrijf ruim 1 miljard dollar winst gemaakt. In de tweede helft van 2018 werden er dieprode cijfers geschreven, die werden opgevolgd door reorganisaties en ontslagrondes. Hoe het bedrijf er nu financieel (precies) voor staat is niet bekend.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.