Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Centrale bank Zuid-Korea rapporteert over onderzoek naar CBDC’s

Peter Slagter
Peter Slagter

Op dinsdag heeft de centrale bank van Zuid-Korea een jaarverslag over 2018 naar buiten gebacht. Aan dat jaarverslag is ook een samenvatting toegevoegd van onderzoek naar CBDC’s door de centrale bank. Dit zijn de belangrijkste punten.

Regionaal

De ontwikkeling van blockchaintechnologie en cryptovaluta staan aan de wieg van gesprekken onder centrale banken en financiële instellingen, zoals de BIS en het IMF. Er zijn centrale banken met concrete plannen, en er zijn centrale banken die er ver vandaan willen blijven. De BIS waarschuwt voor terughoudendheid, en het IMF spoort aan tot onderzoek en overweging.

In 2018 heeft de Zuid-Koreaanse centrale bank onderzoek gedaan naar CBDC’s — central bank digital currencies. Begin 2018 overwoog de bank een eigen CBDC uit te geven, maar die plannen werden in de loop van 2018 weer in de ijskast gezet.

Meerdere functies

De onderzoekers komen tot de conclusie dat een CBDC niet enkel voor transacties tussen financiële instellingen gebruikt hoeft te worden. Ook microbetalingen behoren tot de mogelijkheden. Dat kan een grote impact hebben op de maatschappij en de economie.

De mogelijkheid om transacties te kunnen traceren — en daarmee anonimiteit te beperken — wordt benoemd tot een belangrijk voordeel van een CBDC. Bovendien stellen de onderzoekers dat een op blockchain gebaseerde munt veiliger is, omdat transacties niet ongedaan gemaakt kunnen worden.

Impact op financiële stabiliteit

Het grootste risico dat is vastgesteld heeft betrekking op de “stabiliteit van het financiële systeem”. Als de centrale bank een CBDC zou invoeren, kan dat de positie van commerciële banken (sterk) verzwakken. Het aantal stortingen bij andere banken zal onvermijdelijk dalen.

De conclusie van de Koreaanse onderzoekers ligt in lijn met de houding die de centrale bank al had aangenomen: terughoudendheid is gepast. Het lijkt erop dat de positieve eigenschappen van een CBDC aantrekkelijk zijn, maar het risico op economische instabiliteit nog te groot is om stappen te zetten.

Het advies van de onderzoekers is om door te gaan met onderzoek en met de onderliggende technologie te experimenteren. In de eerstvolgende test, later dit jaar, staan transacties met securities centraal. Meer weten over CBDC’s? In de kennisbank kan je er dieper induiken.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.