CoinBene gehackt? $105 miljoen aan ETH en tokens in beweging

Het rommelt bij CoinBene. Op dinsdag ontstonden er geruchten over een mogelijke hack. Volgens de exchange is alles OK, maar een analyse van Elementus geeft een ander signaal: er is $105 miljoen aan ETH en tokens in beweging. Een update.

Veiligheid

CoinBene gehackt? $105 miljoen aan ETH en tokens in beweging
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Geruchten

Op dinsdag kwamen de eerste geruchten langs van een mogelijke hack bij CoinBene. Gebruikers ervan verdenken de ETH-wallets ervan gehackt te zijn:

De geruchten werden versterkt omdat de exchange op dezelfde dag onaangekondigd in onderhoud ging. Maar volgens CoinBene is er niets aan de hand:

Mooi! Dat loopt met een sisser af, zou je zeggen. Ware het niet dat op woensdag analist Elementus naar buiten kwam met een ander bericht: er is $105 miljoen aan ETH en tokens in beweging.

‘$105 miljoen aan tokens wordt verkocht’

Elementus heeft de gebeurtenissen nog eens op een rij gezet:

  • Maandag 25 maart: diverse transacties vanuit CoinBene’s hot wallet ter waarde van $105 miljoen.
  • Maandag 25 maart: CoinBene’s hot wallet vertoont geen activiteit meer, en blijft 8 uur lang inactief.
  • Dinsdag 26 maart: CoinBene’s hot wallet verstuurt geld naar de cold wallet van de exchange.
  • Dinsdag 26 maart: in reactie op gebruikers stelt CoinBene dat het platform in onderhoud is.
  • Woensdag 27 maart: CoinBene vertelt gebruikers dat alles OK is — er is “niets aan de hand”.

Het mooie van geld op een blockchain is dat het inspecteerbaar is. En dat is precies waar Elementus goed in is. De geldstromen zijn als volgt gevisualiseerd:

De conclusie van Elementus: $105 miljoen aan tokens hebben de exchange verlaten en worden nu verkocht op diverse exchanges.

De tokens zijn vrij snel verscheept naar Etherdelta. Daar zijn ze verkocht voor ETH. Ook op andere exchanges is geld terechtgekomen, waaronder Binance, Huobi, en Bittrex.

Volgens Elementus zijn patronen in de transacties te zien die “ongewoon zijn voor exchanges”. Maar, het is “gebruikelijk onder cryptodieven om het lastiger te maken het spoor te volgen”. Ook lijken de “gebeurtenissen niet op onderhoudswerkzaamheden”.

Ten slotte nog een saillant detail: In het rapport dat recent door Bitwise is gepubliceerd over door exchanges gerapporteerde nepvolumes staat CoinBene op nummer 1. Hoe dit verhaal zich ontvouwt is nog afwachten, maar er is een goede kans dat het nog een duur staartje krijgt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.