Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Betalen Japanners binnenkort hun treinkaartjes en boodschappen met cryptovaluta?

Peter Slagter
Peter Slagter

JR East, het grootste spoorwegbedrijf van Japan, is van plan om binnenkort betalingen met cryptovaluta te ondersteunen. Er circuleren zo’n 75 miljoen betaalkaarten van JR East. Ermee betalen kan ook bij zo’n 580.000 supermarkten in het land.

Adoptie

Het laatste nieuws vanuit Japan komt van de East Japan Railway Company (JR East), het grootste spoorwegbedrijf van het land. Samen met internetbedrijf IIJ wil het bedrijf dat reizigers hun treinkaartjes kunnen betalen met cryptovaluta.

Het nieuws werd naar buiten gebracht door ANN News (zet de gegenereerde ondertitels even aan als je Japans wat roestig is):

Crypto-adoptie in Japan

In Japan gebeurt deze maand van alles in de cryptowereld. Rakuten en Yahoo maken hun debuut op de markt als cryptocurrency exchange. SBI Group heeft aangekondigd dat het mining-hardware gaat produceren. En DeCurret, de exchange van IIJ, heeft deze week ook z’n licentie ontvangen van de FSA.

Dat laatste nieuwsfeit maakt de cirkel rond, aangezien JR East samenwerkt met IIJ. Waarschijnlijk speelt DeCurret een cruciale rol in de afwikkeling van transacties. Cryptovaluta die nu door DeCurret worden ondersteund zijn Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, en Ripple. Ethereum volgt deze zomer.

Suica-betaalkaart

De betaling zelf wordt geïnitieerd met de zogeheten Suica-betaalkaart. Dat is een smartcard die door JR East wordt uitgegeven. Er zijn meer dan 75 miljoen (!) van die betaalkaarten in omloop.

Klanten kunnen er niet alleen treinkaartjes mee betalen. De betaalkaarten worden ook geaccepteerd in zogeheten convenience stores. Die zijn waarschijnlijk het best te vergelijken met onze Albert Heijn To Go, met als grote verschil dat er 580.000 filialen zijn waar iemand met de betaalkaart terecht kan.

En als dat nog niet genoeg is: er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om cryptocurrency-betalingen mogelijk te maken vanuit JR’s smartphone app. Interessante ontwikkelingen!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.