FBI legt beslag op $4,5 miljoen aan cryptovaluta met operatie ‘SaboTor’
In 2017 overleden er 70.237 Amerikanen aan een overdosis drugs. In gevecht tegen dat cijfer is een grootschalige operatie gestart: SaboTor. Via die weg is maar liefst $4,5 miljoen aan cryptovaluta bij de FBI beland. Benieuwd hoe dat is gegaan?
De FBI vertelt op haar eigen website over het J-CODE-team, en operatie SaboTor. J-CODE staat voor Joint Criminal Opioid and Darknet Enforcement en de term ‘SaboTor’ is ongetwijfeld een samenvoeging van sabotage en een referentie naar het Tor-netwerk.
In gevecht tegen illegale drugshandel komt die laatste, het Tor-netwerk, om de hoek kijken. SaboTor is een “gecoördineerde actie” waar meerdere Amerikaanse agentschappen bij betrokken zijn, waaronder de FBI, DEA, USPIS, HSI, CPB, DOJ, en DOD bij betrokken zijn.
Darknet
Centraal in de operatie staat het ‘Darknet’. Het is een stuk van het internet dat niet te vinden is via de reguliere zoekmachines, zoals Google, of Bing. Mocht je dat een facinerend onderwerp vinden, kijk dan vooral eens de documentaire ‘The Deep Web’, waarin onder anderen het oprollen van darknetwebshop Silk Road wordt besproken:
Dit deel van het internet wordt gebruikt voor bezigheden die minder geschikt zijn voor mensen die meekijken. Denk aan het uitwisselen van vertrouwde informatie, het werk van journalisten, of overheidsinstanties. Maar er gebeuren (uiteraard) ook dingen die door veel overheidsinstanties als illegaal worden beschouwd, waaronder de handel in drugs.
Operatie SaboTor
In totaal heeft de operatie nu 61 arrestaties opgeleverd. Er zijn 50 darknet-accounts uitgeschakeld, en er is meer dan 299 kilo aan drugs in beslaggenomen. Er is ook een boel geld gevonden: meer dan $7 miljoen, waarvan $4,5 miljoen in cryptovaluta.
Hoe de opsporingsdiensten precies te werk gaan, is onbekend. Maar de kans is groot dat het een actie is over de hele supplychain heen. Denk aan de inspectie van pakketten. Maar ook het opzetten van zogeheten honeypots op darknetwebshops.
Het is uiteraard goed dat schadelijke en malafide praktijken worden aangepakt. Een (klein) bijkomend nadeel is dat het imago van cryptovaluta er niet beter op wordt. Zo wordt Bitcoin door heel wat mensen gezien als ‘crimineel geld’, ondanks dat het slechts voor een beperkt deel — net als fiatgeld — op die manier gebruikt wordt.
Over de auteur
Steun
LekkerCryptisch wordt gesteund door:
-
Bitvavo: Trade the Future
-
Maven 11 Capital: Investeren in de toekomst
-
Bitcoin Meester: Veilig en snel Crypto kopen en verkopen
-
AMDAX: Hét handelshuis voor de serieuze cryptobelegger
-
Dutch Blockchain Coalition: Connect & create
- Bitmymoney: Veilige en betrouwbare bitcoinrekening
Meer nieuws
-
Automatisch bitcoin sparen: voor grote én kleine bedragen
-
Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn
-
Race naar beneden: bitcoin aankopen en bewaren zonder kosten
-
Binance wereldwijd onder vuur: ‘hun gedrag wijkt af van andere spelers’
-
Bitcoin Meester brengt bitcoin naar voetbalclub AZ en hockeykampioen HC Bloemendaal
-
Bitcoin in slow motion: tijd tussen twee blocks op hoogste niveau sinds 2010