Alles over de nieuwe economie onder één dak.

FBI legt beslag op $4,5 miljoen aan cryptovaluta met operatie ‘SaboTor’

FBI legt beslag op $4,5 miljoen aan cryptovaluta met operatie ‘SaboTor’
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

In 2017 overleden er 70.237 Amerikanen aan een overdosis drugs. In gevecht tegen dat cijfer is een grootschalige operatie gestart: SaboTor. Via die weg is maar liefst $4,5 miljoen aan cryptovaluta bij de FBI beland. Benieuwd hoe dat is gegaan?

Veiligheid

De FBI vertelt op haar eigen website over het J-CODE-team, en operatie SaboTor. J-CODE staat voor Joint Criminal Opioid and Darknet Enforcement en de term ‘SaboTor’ is ongetwijfeld een samenvoeging van sabotage en een referentie naar het Tor-netwerk.

In gevecht tegen illegale drugshandel komt die laatste, het Tor-netwerk, om de hoek kijken. SaboTor is een “gecoördineerde actie” waar meerdere Amerikaanse agentschappen bij betrokken zijn, waaronder de FBI, DEA, USPIS, HSI, CPB, DOJ, en DOD bij betrokken zijn.

Darknet

Centraal in de operatie staat het ‘Darknet’. Het is een stuk van het internet dat niet te vinden is via de reguliere zoekmachines, zoals Google, of Bing. Mocht je dat een facinerend onderwerp vinden, kijk dan vooral eens de documentaire ‘The Deep Web’, waarin onder anderen het oprollen van darknetwebshop Silk Road wordt besproken:

Dit deel van het internet wordt gebruikt voor bezigheden die minder geschikt zijn voor mensen die meekijken. Denk aan het uitwisselen van vertrouwde informatie, het werk van journalisten, of overheidsinstanties. Maar er gebeuren (uiteraard) ook dingen die door veel overheidsinstanties als illegaal worden beschouwd, waaronder de handel in drugs.

Operatie SaboTor

In totaal heeft de operatie nu 61 arrestaties opgeleverd. Er zijn 50 darknet-accounts uitgeschakeld, en er is meer dan 299 kilo aan drugs in beslaggenomen. Er is ook een boel geld gevonden: meer dan $7 miljoen, waarvan $4,5 miljoen in cryptovaluta.

Hoe de opsporingsdiensten precies te werk gaan, is onbekend. Maar de kans is groot dat het een actie is over de hele supplychain heen. Denk aan de inspectie van pakketten. Maar ook het opzetten van zogeheten honeypots op darknetwebshops.

Het is uiteraard goed dat schadelijke en malafide praktijken worden aangepakt. Een (klein) bijkomend nadeel is dat het imago van cryptovaluta er niet beter op wordt. Zo wordt Bitcoin door heel wat mensen gezien als ‘crimineel geld’, ondanks dat het slechts voor een beperkt deel — net als fiatgeld — op die manier gebruikt wordt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.