Alles over de nieuwe economie onder één dak.

20 keer hogere spaarrente dan de bank, Coinbase Custody ondersteunt Tezos-staking

Peter Slagter
Peter Slagter

Klanten van Coinbase Custody kunnen nu rente ontvangen over de Tezos-saldi die ze bij Coinbase gestald hebben. Op dit moment is de jaarrente 7,4%, ruim 20 keer hoger dan Nederlandse spaarrentes. En hoe zit het met stemrecht?

Exchange Coinbase

Institutionele beleggers bewaren hun cryptovaluta doorgaans niet in een eigen wallet. Daar kleven risico’s aan die simpelweg te groot zijn met de bedragen die in die wereld ingezet worden. Er zijn dienstverleners die de bewaartaak verzorgen: zogeheten custody providers.

Een nadeel van het gebruik van zo’n dienst is dat je niet kunt profiteren van voordelen die sommige projecten bieden als je saldi vastzet. Zo ondersteunt Tezos (XTZ) een proces dat aangeduid wordt met de Engelse term ‘staking’. Door XTZ die je bezit vast te zetten, ontvang je rente en stemrecht. Die rente loopt op tot 7,4% per jaar, flink hoger dan de huidige spaarrentes van commerciële banken.

Op vrijdag kondigde Coinbase aan dat Coinbase Custody nu zowel aan staking als governance gerelateerde processen van Tezos ondersteunt. “We zijn er trots op dat we de eerste full-service, gereguleerde, verzekerde, en 100% offline staking provider in de cryptowereld zijn”, lezen we in de aankondiging.

Rente

De term ‘staking’ komt van het consensusalgoritme met de naam Proof-of-Stake. Simpel gezegd is het een beloning die een deelnemer aan het netwerk ontvangt voor de productie of validatie van een block die aan de blockchain wordt toegevoegd. In de context van Tezos heet dit proces ‘Tezos Baking’.

Op deze manier kan er passief inkomen gegenereerd worden, sterk vergelijkbaar met het ontvangen van rente op geld dat bij een bank geparkeerd staat.

Voorheen was het verdienen van rente op deze manier onpraktisch vanwege veiligheidsrisico’s, bepaalde wettelijke eisen, en het gebrek aan een goede verzekering. Die problemen zijn nu opgelost.

Stemrecht

Een ander recht dat een deelnemer aan het Tezos-netwerk verwerft door geld vast te zetten, is de mogelijkheid te stemmen op amandementen op het protocol. Ook van het stemrecht kunnen klanten van bewaardiensten tot nu toe geen gebruik maken.

Daar brengt Coinbase Custody in de loop van kwartaal 2 dit jaar verandering in. Klanten kunnen vanaf dat moment deelnemen aan de zogeheten ‘governance’-processen van Tezos en MakerDAO. Hoe de mogelijkheid om te stemmen vanuit technologisch perspectief precies is uitgewerkt, wordt uit de aankondiging niet duidelijk.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.