Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Indiase ministerie van Handel lanceert op blockchain gebaseerde marktplaats

Indiase ministerie van Handel lanceert op blockchain gebaseerde marktplaats
0%
De redactie
De redactie

Om koffieboeren aan een eerlijke bonenprijs te helpen, heeft het Indiase ministerie van Handel deze week een op blockchain gebaseerde marktplaats gelanceerd. Dit is hoe het werkt.

Adoptie

Klanten inzicht kunnen bieden in de productieketen van voedingsmiddelen is een belangrijk thema geworden in de voedingsindustrie. Het kan te maken hebben met de mindset van consumenten. Het heeft waarde om te kunnen stellen dat producten ethisch verantwoord en milieuvriendelijk geproduceerd zijn.

De productieketen van rijst en koffie is al lang onderwerp van gesprek. De grondstoffen worden doorgaans geleverd door kleine boeren die door de afnemer niet altijd eerlijk behandeld worden. In de aankondiging van de Indiase overheid wordt bevestigd dat kleine boeren in India “schraal behandeld” worden, en weinig overhouden aan het werk dat ze leveren.

Het platform staat voor “bean to cup”-traceerbaarheid. De marktplaats belooft om het aantal tussenpersonen in de koffiehandel te verkleinen. Daarmee moet de winst van de boer verhoogd worden. Omdat informatie op de blockchain niet te wijzigen is, zou ook het vertrouwen tussen aanbieder en afnemer moeten verbeteren.

Dr. Anup Wadhawan, staatssecretaris van het ministerie van Handel, vertelt: “dit pilotproject helpt boeren om op een (transparante) manier deel te nemen aan de markt en helpt de totstandkoming van een eerlijke prijs voor de koffieboer”.

Aan de marktplaats nemen al meer dan 20 partijen deel. Informatie over de boeren wordt op de blockchain opgeslagen, zoals het type gewas en waar de bonen vandaan komen. Iedere keer als een partij (van een boer) wordt verkocht, wordt een block aan de blockchain toegevoegd. Koffie uit een bepaalde partij is op die manier terug te traceren naar de boer die de bonen geproduceerd heeft.

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.