Alles over de nieuwe economie onder één dak.

‘Russische Facebook’ VKontakte overweegt eigen cryptovaluta

‘Russische Facebook’ VKontakte overweegt eigen cryptovaluta
0%
Bram de Vries
Bram de Vries

Het meest populaire social media-platform van Rusland, VKontakte (VK), overweegt volgens lokale media een eigen cryptovaluta te ontwikkelen. Volgt VK de strategie van Facebook?

Adoptie

In het nieuwsbericht van lokale nieuwssite RNS vertelt iemand die bekend is met de plannen van het bedrijf dat onder de vlag van het project individuele cryptovaluta-accounts worden aangemaakt voor alle gebruikers van het platform.

VK Coin?

RNS heeft een presentatie onder ogen gekregen van VK. Een van de mainieren waarop gebruikers tokens zou kunnen verkrijgen is door actief te zijn op het platform. Zo wordt de gebruiker kennelijk beloond door tijd ‘uit te geven’. De munten die op deze manier verzameld worden, kunnen uitgewisseld worden tussen gebruikers, en gebruikt worden voor de aankoop van goederen. Het zou ook uitgegeven kunnen worden met de dienst VK Pay.

Volgens de website van VK Pay is het een cashloze gelddienst waarmee VK-gebruikers geld naar elkaar kunnen sturen in berichten. Ten grondslag daaraan liggen credit- of debitcards. Volgens RNS is die dienst afgelopen juni (pas) gelanceerd.

Een cryptomunt voor VK zou niet helemaal uit de lucht komen vallen. Telegram’s medeoprichter Pavel Durov is ook de oprichter van het social media-platform. Ook Telegram is bezig met een eigen blockchainnetwerk.

Wat is VK?

VK (VKontakte) is een gratis social media-platform voor online contact met andere gebruikers. In werking lijkt het erg op Facebook. Het is het op 1 na grootste platform in Europa. Voor de beeldvorming: in mei 2014 had het platform 256 miljoen gebruikersaccounts, en in juni 2014 was het volgens Alexa de op 19 na populairste website ter wereld.

VK is beschikbaar in verschillende talen, maar is vooral populair onder Russischtalige gebruikers. De website is voornamelijk populair in Rusland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Wit-Rusland en Israël.

Naar verluidt is Facebook ook bezig met een eigen cryptomunt. Pasgeleden stelde Ross Sandler, analist bij de Britse bank Barclays, dat de introductie van Facebook's eigen cryptomunt in het beste geval kan zorgen voor 19 miljard dollar (!) aan extra inkomsten.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.