Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Amerikaanse SEC op zoek naar ‘cryptospecialist’, werkt aan uitgebreid plan

Peter Slagter
Peter Slagter

De Amerikaanse SEC wil graag een “uitgebreid plan” hebben voor “cryptovaluta en digitale assets”. Om daaraan bij te dragen, zoekt het agentschap een “cryptospecialist”. Waar moet hij (m/v) aan gaan werken?

Regionaal

De waakhond heeft een vacature geplaatst op USAJobs, een portaal voor overheidsvacatures. Er wordt iemand gezocht ter aanvulling van de divisie Trading & Markets (TM). De kandidaat die wordt geselecteerd krijgt een belangrijke taak: werken aan een “allesomvattend plan voor cryptovaluta en digitale assets”, samen met TM-medewerkers en leden van andere SEC-kantoren en -divisies.

Nieuw juridisch kader?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de nieuwe medewerker vanaf nul een (nieuw) juridisch kader mag gaan optuigen. De SEC is al (pro)actief op het gebied van cryptovaluta en digitale assets. Wellicht loopt de waakhond tegen uitdagingen aan die het enkel kan aangaan met specifieke kennis in huis.

Zo moet de juridisch adviseur “expertise inbrengen en opbouwen op het gebied van cryptovaluta” en kennis kunnen overdragen over ontwikkelingen op dit gebied “in binnen- en buitenland”. Daarnaast is hij “aanspreekpunt voor (inter)nationale toezichthouders, marktdeelnemers, en het publiek”. In die hoedanigheid is er ook een rol weggelegd binnen de FinTech Working Group van de SEC.

Al met al wijst de functieomschrijving erop dat het hier niet om een functie gaat om nieuwe wetten en regels te produceren, maar om bestaande regels toe te passen op de cryptowereld. 

Strenge eisen

Er worden flinke eisen gesteld aan de ‘cryptospecialist’. Zo moet hij beschikken over een graad in de rechtsgeleerdheid, en actief lid zijn van een hoog aangeschreven Orde van Advocaten. Hij moet minimaal 4 jaar als advocaat gewerkt hebben, waarvan minimaal 3 jaar in zaken die gerelateerd zijn aan securities.

Er wordt een salaris van tussen de $144.850 en $238.787 geboden. Voor een Amerikaans advocaat met een dergelijk CV waarschijnlijk geen heel indrukwekkende cijfers. De spoeling zal daarom vrij dun zijn, en dat leidt tot de aanname dat degene die op de vacature reageert ook idealen laat meewegen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.