Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Alibaba, Baidu, en Tencent onder de eerste 197 gereguleerde blockchainbedrijven in China

Bert Slagter
Bert Slagter

China’s ‘Cyberspace Administration’ — de centrale internetwaakhond — heeft de eerste lijst van bedrijven vrijgegeven die toestemming hebben gekregen om blockchaintechnologie te gebruiken. Er staan er 197 op de lijst, waaronder drie grote namen.

Regionaal

De bedoeling van de lijst is om “een controleerbare omgeving te creëren waarin [het gebruik van] blockchaintechnologie onderzocht kan worden”, aldus een publicatie van de Chinese Global Times. Geregistreerde bedrijven moeten hun registratienummer op een “prominente plek” weergeven in de diensten die aangeboden worden, aldus de officiële aankondiging waarinde lijst is gepubliceerd.

Bekende namen

Op de lijst staan een aantal hele bekende Chinese bedrijven. Althans, in China bekend. Want ondanks dat het gigantische bedrijven zijn (soms vele malen groter dan wat we in Europa gewend zijn), zijn ze in onze regionen soms relatief onbekend. Het gaat om Baidu’s Blockchain Engine (BBE), Alibaba’s Cloud Blockchain-as-a-Service (BaaS), en Tencent’s BaaS (TBaaS).

Ook financiële instellingen zoals China’s Zheshang Bank en Ping An Insurance staan op de lijst. De volledige lijst met geregistreerde bedrijven vind je hier (PDF). Alle informatie is in het Chinees, dus je moet een vertaaldienst gebruiken als je de taal niet beheerst.

‘Veiligheid’

Het register is gemaakt als antwoord op de grote golf van niet-gereguleerde ICO’s in de afgelopen jaren. Met andere woorden, onder de noemer van veiligheid wordt het net rondom blockchain en cryptovaluta strakker getrokken.

Om op de lijst te komen moet een bedrijf nagetrokken worden door China’s Internet Information Office en voldoen aan de criteria die worden gesteld in de wetgeving die hier sinds 15 februari op van toepassing is.

Het blijft illegaal om een ICO te houden in China. Claimt een bedrijf wel op deze manier in China geld op te halen, maar is het niet te vinden in het register, heb je zeer waarschijnlijk te maken met een onbetrouwbare partij.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weigh lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.