Nieuwe bank voor cryptohandelaars opent deuren in Puerto Rico

In Puerto Rico heeft een nieuwe bank gericht op cryptohandelaars z’n deuren geopend. Het gaat om San Juan Mercantile Bank & Trust International (SJMBT). En nu? Kan je hier een rekening openen?

Bedrijfsleven

Nieuwe bank voor cryptohandelaars opent deuren in Puerto Rico
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Exchange en bank in één

De nieuwe bank is onderdeel van een grotere infrastructuur en valt onder de holding Mercantile Global (MGH). Vanuit die organisatie wordt gewerkt aan de lancering van een exchange, bank, en bewaardienst. Dat moet klanten in staat stellen om “efficiënt te handelen, bankieren, en administreren”.

Begin maart ontving SJMBT z’n licentie van de Puerto Ricaanse financiële waakhond. Op maandag volgde het bericht dat de bank officieel z’n deuren heeft geopend en dat de eerste klant z’n geld heeft gestort.

Het is niet zo dat de bankdiensten erop gericht zijn om commerciële banken te vervangen. Het komt het best tot z’n recht als de andere twee diensten van MGH ook gelanceerd zijn. De exchange wordt “binnenkort gelanceerd”, en is een “op institutionele beleggers gericht handelsplatform voor digitale assets”.

De bank gaat diensten leveren voor zowel fiat- als cryptovaluta die verhandeld kunnen worden op de exchange. SJMBT zelf is niet verzekerd via Amerikaanse regelingen (zoals de FDIC), maar dat wordt “opgelost door het geld te bewaren bij correspondentbanken die daar wel onder vallen”.

Ervaren staf

Wellicht is het de eerste keer dat je de naam MGH hoort. Ondanks dat het nog niet zo’n bekende club is, zitten er een hele ervaren staf achter.

Zo is Nick Varelakis voormalig directeur van JPMorgan Chase en werkte hij voorheen als COO van Puerto Rico’s Noble Bank. Die naam herken je wellicht van z’n relatie met Tether.

MGH’s bank en exchange zijn opgericht door J. Robert Collins Jr. Hij is voormalig president van de New Yorkse Mercantile Exchange (NYMEX), een tak van de beter bekende CME-groep. Hij zit ook achter Dubai’s Mercantile Exchange.

In hoeverre MGH’s diensten overeind blijven na de lancering van Bakkt en Fidelity is nog de vraag. In die zin komt het uitstel van Bakkt goed uit — mogelijk geeft het precies genoeg ruimte om terrein te veroveren.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte