Barneveld start blockchain-experiment rondom aanvraag duurzaamheidslening

De gemeente Barneveld gaat testen of blockchaintechnologie ‘gemeentelijke processen’ kan verbeteren. In eerste instantie moet het aanvragen van een duurzaamheidslening makkelijker worden gemaakt. Zo werkt het.

Adoptie

Barneveld start blockchain-experiment rondom aanvraag duurzaamheidslening
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Met een duurzaamheidslening kunnen energiebesparende maatregelen gefinancierd worden. Vanuit gemeenten en provincies wordt het nemen van die maatregelen gestimuleerd. Onder andere met een lening met gunstige voorwaarden — de duurzaamheidslening.

Makkelijker, sneller, en duidelijker?

Het aanvragen van zo’n lening is omslachtig. André van de Burgwal, wethouder in Barneveld: “Het huidige proces vraagt veel tijd en moeite van inwoners. Daarnaast is het in behandeling nemen van de aanvraag tijdrovend en arbeidsintensief, vanwege handmatige werkzaamheden en dubbele invoer van gegevens.”

Dat moet makkelijker kunnen. De gemeente gaat een prototype ontwikkelen om erachter te komen of blockchain dit proces makkelijker, sneller, en duidelijker kan maken.

“Inwoners hoeven dan maar één keer gegevens aan te leveren en in één oogopslag is online zichtbaar of men aanspraak kan maken op de lening”, vertelt van de Burgwal. “De wachttijd is korter en de communicatie verloopt sneller. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Dat willen we gaan ervaren.”

Meer toepassingen?

Een secundair doel van het prototype is om inzicht te krijgen in andere processen waar blockchain een rol in kan spelen. Er gaat “goed gekeken worden naar wat blockchaintechnologie betekent voor inwoners, de gemeente, en samenwerkingspartners”, vertelt de wethouder.

In totaal investeert de gemeente €100.000. Deze zomer moet de toepassing ontwikkeld worden, en in het najaar volgt een terugblik erop. Er wordt dan ook besloten hoe het vervolg eruit ziet, en of blockchain een toekomst heeft in Barneveld.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte