Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Belgische overheid waarschuwt nogmaals: pas op voor fraude met cryptomunten

Belgische overheid waarschuwt nogmaals: pas op voor fraude met cryptomunten
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

De afgelopen weken heeft de Belgische waakhond FSMA nieuwe klachten ontvangen van nietsvermoedende consumenten. Reden om de lijst van verdachte websites bij te werken en nog eens te waarschuwen: pas op voor fraude met cryptomunten!

Veiligheid

Fraude en oplichting is natuurlijk niet voorbehouden aan cryptovaluta. Maar feit is dat het voor veel mensen onbekend terrein is, en ze geassocieerd kunnen worden met ‘onwaarschijnlijke winst’. Ideaal terrein voor fraudeurs. Gouden bergen zijn snel beloofd, en als nietsvermoedende ‘klant’ ben je snel ergens ingestonken.

FSMA waarschuwt voor oplichtingspraktijken

“Gedurende deze laatste weken, blijft de FSMA nieuwe klachten ontvangen van consumenten die zijn ingegaan op aanbiedingen om in cryptomunten te beleggen”, lezen we in het persbericht van de FSMA. “De fraude met cryptomunten blijft dus slachtoffers maken in België. Daarom waarschuwt de FSMA het publiek opnieuw voor dergelijke oplichtingspraktijken.”

De FSMA houdt een lijst met platformen bij waarvan “aanwijzingen van fraude zijn vastgesteld”. Deze lijst bevat nu in totaal 120 websites en is recent door de waakhond bijgewerkt.

Werkwijze onveranderd

Het principe blijft hetzelfde. Fraudeurs stellen een belegging voor op basis van cryptovaluta. De nadruk wordt gelegd op het veilige, eenvoudige, en vooral erg lucratieve karakter ervan.

Er worden pogingen gedaan om het slachtoffer ervan te overtuigen dat hij geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te kunnen beleggen. Ook namen van bekende personen worden gebruikt om vertrouwen in te boezemen. Er wordt beweerd dat er met ‘deskundigen’ gewerkt wordt die de beleggingen beheren.

Uiteindelijk is het resultaat altijd hetzelfde. Er wordt geld ‘geïnvesteerd’. Na de initiële belegging worden pogingen gedaan om het ingelegde bedrag te verhogen. En als het slachtoffer ermee wil stoppen, blijkt dat het geld onmogelijk terug te krijgen is.

Een veelgehoorde opmerking is dat men vindt dat “mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen beslissingen”, en dat “ze eenvoudig hadden kunnen weten waar ze aan begonnen”. De werkelijkheid is helaas weerbarstiger. Daarom vragen we er graag nog eens aandacht voor: pas op voor fraude met cryptomunten.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.