Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gazprom gaat blockchain gebruiken om gascontracten te voltrekken en monitoren

Peter Slagter
Peter Slagter

De Russische gasgigant Gazprom stelt klaar te zijn om blockchain in gebruik te nemen. Het doel is om het voltrekken en monitoren van gascontracten ermee te automatiseren. Dit is erover bekend.

Bedrijfsleven

De CEO van Gazprom, Alexey Miller, bracht het nieuws naar buiten tijdens een vergadering met de Russische minister-president Dmitry Medvedev. Miller vertelt dat Gazprom nu “klaar is om processen rondom de levering van gas te digitaliseren met gebruik van blockchaintechnologie”.

Samen met Gazprombank “hebben we een prototype ontwikkeld waarmee contracten uitgevoerd, afgewikkeld, en gemonitord kunnen worden”. Gazprombank is een dochteronderneming van Gazprom en de op twee na grootste bank van Rusland. “Het systeem maakt ook automatische arbitrage en berekening van gaskosten mogelijk”, vult Miller aan.

Het systeem is toegankelijk voor alle partijen die betrokken zijn bij het proces en is “volledig beschermd” tegen gerommel van buitenaf en niet-geautoriseerde wijzigingen. Gazprom gaat in eerste instantie samenwerken met “grote industriële klanten”. Zij worden als eerst aangesloten op de blockchaingedreven processen.

Niet alleen het feit dat een (groot) bedrijf als Gazprom blockchain in productie neemt is nieuwswaardig. De aanwezigheid van de Russische minister-president maakt het plaatje compleet. Blockchain en cryptovaluta zijn onderwerp van gesprek binnen de Russische overheid. Zo heeft Putin de overheid de opdracht gegeven om voor 1 juli 2019 een nieuw pakket aan regels voor cryptovaluta rond te hebben.

Medvedev reageerde positief, en gaf aan dat “blockchain een veelbelovende toekomst heeft in de Russische economie”. Datzelfde zei hij overigens over Gazprom.

Gazprom is al langer bezig op het gebied van blockchain en cryptovaluta. Eind 2018 kwam naar buiten dat de zakenbank van Gazprom rijke klanten wil ondersteunen met de handel in cryptovaluta. Dat initiatief wordt verder uitgewerkt met een Zwitserse zakenpartner.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.